Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

#influenza #oltás #oltóanyag #vakcina
2019.01.23.

A legnagyobb védelmet nyújtó négykomponensű oltóanyag, a Vaxigrip Tetra készletei januárra kimerültek.

Az idei influenza járvány előtt 20 százalékkal több vakcinát gyártott a Sanofi. De hiába a bővítés a védőoltásra, a megugrott kereslet miatt januárra kimerültek a négykomponensű Vaxigrip Tetra vakcinából felhalmozott készletek.

Influenzajárvány Magyarországon

Magyarországon az influenza ellen beoltottak aránya nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony, 6-7 százalék, ami töredéke a Németországra vagy az Egyesült Államokra jellemző 40 százalék feletti, de az oroszországi 30 százalékos aránynak is. Jó hír ugyan, hogy az igény az oltásra évtizedes csökkenés, majd több éves stagnálás után immár második éve növekszik. Az idei érdeklődésben szerepet játszhatnak a tavalyi súlyos járvány keltette aggodalmak, ahogy az is, hogy egyre többen ismerik fel: az influenza elleni védekezés legjobb módszere a megelőzés, tehát az oltás beadása.

Ellentétben a múlt évvel, amikor a B vírustörzs okozta a legtöbb súlyos megbetegedést, a Magyarországon végzett első hét laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján idén ez idáig csak az A vírustörzs fertőzött. Ezt erősítik az eddigi európai adatok is, ahol a minták 98 százaléka ehhez a törzshöz köthető. A két leggyakoribb A törzset a három és négykomponensű oltások is tartalmazzák, így – bár az influenzajárvány ezen szakaszában ez még csak valószínűsíthető – bármely vakcina megfelelő védelmet nyújthat a következő hetekben, hónapokban várható járvánnyal szemben.

Influenzajárvány és az oltás

A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért már október végén elkezdődött a kampányszerű oltás. Emiatt a járvány kellős közepén már nem feltétlenül tud kialakulni a védelem. Előfordulhat ugyanis, hogy az oltás és a védettség kialakulása közben fertőződünk meg az influenza vírusával.

Forrás: sanofi sajtóközlemény