Ezeket látta már?

Ez az, amit még nem biztos, hogy tud a tüdőgyulladásról

tüdőgyulladás, koronavrus, vírus, baktérium, influenza

Mellkas- vagy bordaközi fájdalom, főleg köhögéskor, kimerültség, láz, remegés. Ezek mind az évente többszázezer életet követelő tüdőgyulladás jelei. De mit kell tudnunk erről a betegségről?

Mi okozza a tüdőgyulladást?

Okozhatja vírus, baktérium vagy akár még gomba is. Önmagában a tüdőgyulladás ugyan nem fertőző, de kiváltó oka mindenképpen. Ha pedig vírus, esetleg épp covid okozza, könnyen kialakulhat belőle a bakteriális tüdőgyulladás, ami igen súlyos is lehet. Ezek következtében a tüdő légzsákjai megtelnek folyadékkal vagy gennyel, emiatt nehezebb oxigénhez jutni – megfelelő orvosi kezelés nélkül pedig az oxigénszint veszélyesen alacsonyra is csökkenhet a szervezetben. Mindez történhet a tüdő egyik felében, mindkettőben és akár még úgy is, hogy nem is tudunk róla.

A tüdőgyulladás kockázati tényezői

A legtöbb egészséges ember szervezete gond nélkül leküzdi a tüdőgyulladást, de a fiatalok, az idősek, és a gyenge immunrendszerűek számára a csata sokkal nehezebb – csak Amerikában évente kb. 50 ezer ember esik áldozatul (főként az 5 év alattiak és a 75 év felettiek). Az UNICEF mérései szerint napi több mint 2500 gyermek veszti életét tüdőgyulladás miatt, legtöbbjük 2 év alatti.

A tüdőgyulladás tünetei hasonlóak az influenzához, a tüdőröntgen egyértelműsíti a diagnózist. A tüdőgyulladás tünetei hasonlóak az influenzához, a tüdőröntgen egyértelműsíti a diagnózist. Forrás: EgészségKalauz

Jelentősen veszélyeztetettek azok is, akiknek krónikus betegségben szenvednek – ilyen a cukorbetegség, tüdőproblémák, szívelégtelenség, HIV vagy a COPD-hoz hasonló tüdőproblémák, de azok is nagyobb rizikónak vannak kitéve, akik kemoterápiás kezelésen vesznek részt vagy immunszupresszív készítményeket szednek. A dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás szintén növeli esélyeinket a tüdőgyulladásra.

Mik a tüdőgyulladás tünetei?

Hogyan tudjuk megkülönböztetni a megfázást a tüdőgyulladástól? A megfázások lassan alakulnak ki, orrfolyással, torokfájással kezdődnek. Ha ehhez még hozzájön a láz, az izomfájdalmak és a fejfájás is, ráadásul gyorsan, akkor valószínűleg influenzánk van. A tüdőgyulladás mindezek komplikációja, amikor a betegség gyakorlatilag megül a tüdőben. Ha ezt vírus okozza, akkor az első pár napban influenzaszerű tüneteink lesznek: száraz köhögés, láz, fejfájás, hidegrázás, extrém fáradtság, gyenge étvágy, izomfájdalmak. De ha köhögésünk erősödik és nedvesnek hangzik, lázunk emelkedik és légzésünk egyre rosszabbodik, élesebb fájdalmaink lesznek a tüdőben (és ajkaink akár el is kékülhetnek), akkor bizony nagy valószínűséggel tüdőgyulladásunk van.

Azt is említettük, hogy a vírus okozta tüdőgyulladás könnyen átalakulhat bakteriálisba – ilyenkor 40 fokos lázat, jelentős izzadást, gyors lélegzést és pulzust tapasztalhatunk. Az oxigénhiány miatt körmünk alja bekékülhet kékülhet, és zavarodottság is felléphet (ami az időseknél kifejezetten tapasztalható).

Sok mindent hallott már a tüdőgyulladásról, de még mindig bizonytalan? Ezek a leggyakoribb tévhitek.

Mi a gyógymód tüdőgyulladás esetén?

Háziorvosunk lehet, hogy tüdőröntgent fog előírni, ezen ugyanis a folyadékokkal teli légzsákok pontosan kivehetőek. Az ezt követő gyógymód a kiváltó októl függ – vírusos esetben antivirális gyógyszert kaphatunk, gomba- illetve bakteriális alapú tüdőgyulladás esetén antibiotikumokat fogunk kapni. A legtöbb bakteriális tüdőgyulladást a Steptococcus baktérium okozza (a további lehetőség gyakoriság szerinti sorrendben a Haemophilus, ill. a Staphylococcus baktériumok lehetnek). Az antibiotikum-rezisztens szerotípusok megjelenése miatt azonban nehezebb kezelni a tüdőgyulladást, főként ha kórházban kaptuk el. Az ilyen környezetben ugyanis nagyobb esélye van a rezisztens típusok előfordulásának.

Hogyan akadályozzuk meg a tüdőgyulladást?

Egyik módja a védőoltás. A tüdőgyulladás gyakran az influenzát követi, úgyhogy az éves vakcina beadását semmiképpen ne hanyagoljuk el. A veszélyeztetettebb populációkban három különböző vakcina hozzáférhető: a PCV13 a Streptococcus pár szerotípusa ellen véd, a PPSV23 ennél több ellen is, a Hib pedig a Haemophilus vírus b típusa ellen nyújt védelmet.

Forrás: cnn.com

Forrás: EgészségKalauz