Ezeket látta már?

Rosszul tudják, nem így kell! Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

helyes orrfújás módja nátha megfázás tünete

Pedig aki helyesen ismeri az orrfújás módját, az lerövidítheti a nátha, megfázás időtartamát.

A helyes orrfújást ugyanúgy tanítani kellene, mint a fogmosást a Sterimar friss kutatási eredményei alapján:

Tízből csupán három (32%) magyar fúj rendesen orrot

Honfitársaink 64%-át kimondottan zavarja a szipogás, sokkal jobban, mintha valaki kifújja az orrát. Minden 10. magyar pedig egyenes kimondja: aki náthás, az maradjon otthon. És ha már megfázás: még nem késő elsajátítani a megfelelő orrfújást, hogy kevesebb betegséggel vészeljük át az ősszel menetrend szerint beköszönő náthaszezont.

Így fújnak orrot a magyarok

A Sterimar friss kutatási eredményei alapján a magyarok 68%-a nem megfelelően fúj orrot, ami azért probléma, mert a helyes orrfújással akár betegségeket is megelőzhetünk, ha pedig esetleg már megbetegedtünk, akkor lerövidíthetjük azok időtartamát. Ami valljuk be, dübörgő náthaszezonban egyáltalán nem hátrány, sőt.

Hogy kell orrotfújni?

Honfitársaink 16%-a egyszerre mind a két orrlyukából erősen, ugyanennyien pedig szintén egyszerre két orrlyukból kíméletesen fújnak orrot. Egyik variáció sem helyes, hiszen ilyenkor pont ellentétes hatást érhetünk el, és az orrváladék könnyen az orrmelléküregbe vagy a középfülbe juthat, ami különféle szövődményekhez vezethet (pl. arcüreggyulladás, fülgyulladás).

A válaszok alapján a magyarok legnagyobb része (36%) befogja ugyan az egyik orrlyukát, de utána a másikat erősen fújja, ami abból a szempontból nem lenne baj, hogy elérik vele a célt, azaz kijut a váladék, de mindeközben irritálhatják a nyálkahártyát.

32% fúj rendesen orrot, azaz úgy, hogy az egyik orrlyukát befogja, miközben a másikat kíméletesen kifújja. A nők ügyesebbek ezen a téren, 38%-uk rendesen fúj orrot, míg a férfiaknak pusztán a negyede (26%). Ha a kíméletes orrfújás nem lenne elég, akkor érdemes a váladékot fellazítani, hogy ne kelljen túl erősen fújni. A kutatásból kiderült, hogy csak a magyarok 15%-a tudja, hogy a töményebb sóoldatot tartalmazó tengervizes orrspray-k hatékonyak orrdugulás esetén, ráadásul használatuk esetén a hozzászokás esélye sem áll fenn.

A nátha és a közösségi élet

Ha esetleg már leterített minket a nátha, akkor óhatatlan, hogy szipogunk és gyakran fújunk orrot. Kézenfekvő lenne, hogy ilyenkor otthon maradjunk. A felmérésben részt vevők 12%-a gondolja, hogyha valaki náthás és folyik az orra, akkor maradjon otthon. Ám ha erre nincs lehetőség, akkor bizony meg kell küzdenünk az orrfolyással – akár nyilvános helyen is. A magyarok harmadának ez problémát okozhat, mert ennyien utálnak emberek előtt orrot fújni.

  • 6% olyannyira, hogy inkább halkan szipog,
  • 26% pedig próbál elvonulni, és úgy fújja ki az orrát.

A szipogás azonban – ugyan számos kultúrában jóval illendőbb, mint az orrfújás – nálunk kimondottan zavaró. Honfitársaink 64%-át sokkal jobban zavarja az, ha valaki szipog, mintha kifújja az orrát.

Ha náthásak vagyunk és a bedugult orrtól aludni sem tudunk, akkor nyugodtan bevethetünk érszűkítő orrspray-ket, de mindenképp figyeljünk oda arra, hogy ezeket legfeljebb 5-7 napig szabad alkalmazni, mert károsíthatják az orrnyálkahártyát, és könnyen hozzájuk is szokhatunk. Tengervizes orrspray-t viszont a hozzászokás kockázata nélkül lehet alkalmazni az orr kitisztítására, valamint az esetleges váladék fellazítására – ezzel a nők 65%-a tisztában van, de a férfiaknak pusztán az 51%-a.

*A kutatásról: A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16-59 éves okostelefonnal rendelkezőkre kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint. A kutatást a Sterimar megbízásából az Opinio Institue Kft. készítette. 

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Súlyos szövődmények lehetnek egy egyszerű náthából is - ezt teheti ellene

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához