Hörghurut, állandó köhögés? Ezek a nátha szövődményei

#nátha #nátha szövődményei #torokgyulladás #orrmelléküreg-gyulladás
2019.12.10.

A nátha önmagában nem súlyos betegség, de ha nem gyógyulunk ki belőle, komoly szövődményei is lehetnek. A náthának 5 gyakori szövődményét vesszük sorra.

A téli időszakban az orrfolyás, tüsszögés sokunk számára szinte természetes jelenség, azonban ha a nem fordítunk kellő figyelmet a nátha kezelésére, komolyabb probléma is lehet belőle.

A nátha szövődménye hörghurut is lehet

A streptococcus baktériumok számlájára írható betegség fő tünete a torokfájdalom, nyelési nehézség, duzzadt, mandulák, nyirokcsomók, láz, fejfájás. Kezelni kell, mert reumás láz, vesegyulladás lehet belőle. Antibiotikum hatására szerencsére hamar gyógyul.

Hörghurutba is átmehet egy egyszerű nátha. Ez esetben a hörgők nyálkahártyáját támadják meg a kórokozók. Állandó köhögés, enyhébb láz, izzadás a fő tünet. Kezeletlenül a hörghurut krónikussá válhat, tüdőgyulladás alakulhat ki belőle, ezért fontos, hogy orvos lássa a beteget és adjon terápiás javaslatot.

A melléküregek gyulladása is gyakori szövődmény kicsiknél is, nagyoknál is. Ha az orr nyálkahártyája begyullad, az orrmelléküregek járatai megduzzadnak, ezáltal megakadályozva, hogy a termelődő nyák az orrüreg felé (és aztán a zsebkendőbe) ürüljön. A pangó váladék a különböző kórokozók táptalajává válik, és a gyulladás elkezd az arc- és homloküreg irányába terjedni.

A nátha szövődményeinek tünetei

A már kialakult melléküreg-gyulladás többnyire magas lázzal, arcduzzanattal, kipirosodással, fejfájással jár. Itt is fontos az orvos által előírt terápia követése, mivel kezeletlenül, elhanyagolva a gyulladás krónikussá válhat. Ilyen esetben már nagyon nehéz a gyógyítás, rossz esetben sebészileg kell megnyitni a váladékos területet.

Olvasson tovább! Így kezelheti otthon a megfázást!

A nátha szövődményeként - szerencsére nem gyakran - szemészeti vagy fülészeti betegségek is megjelenhetnek: kötőhártya-gyulladás, fülkürthurut, a melléküregek gyulladása. Ilyen bajokkal természetesen célszerű szakorvoshoz fordulni, bár ezt nyilvánvalóan a háziorvos is javasolni fogja. Szerencsére az ilyen típusú szövődmények, ha idejében észlelik a bajt, jól gyógyíthatók. Nem ajánlott arra várni, hogy például egy fülkürthurut magától elmúljon, mert sajnos még rosszabbodhat is, és akkor már valóban lehet komolyabb a betegség: sokkal nehezebb lesz kilábalni belőle.

Forrás: EgészségKalauz