Így maradhat mozgásban COPD-s betegként a koronavírus-járvány idején is

#koronavírus #COPD #Covid-19 #séta
2020.03.24.

A COPD-ben, vagyis krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedőknek most még jobban oda kell figyelniük magukra, hiszen a veszélyeztetettek közé tartoznak a koronavírus szempontjából. A járvány miatt javasolt otthon maradni, viszont a COPD-s betegek állapota inaktív életmód mellett romolhat. Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

Hogyan segít a mozgás?

Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy a napi rendszeres mozgásról semmi esetre se mondjanak le a COPD-s betegek. A mozgás javítja a légzési izmok és a vázizmok izomfunkcióját, ami jót tesz a betegek terhelhetőségének, ezáltal pedig javul az életminőségük. A Respiratology folyóiratban közölt kutatás szerint a kedvező eredmények eléréséhez naponta 3-8 kilométer sétára van szükség.

Fontos a jól beállított kezelés

A szakember szerint a legfontosabb az, hogy csak jól beállított kezeléssel fogjanak hozzá a betegek a mozgáshoz, az első lépés tehát a tüdőgyógyásszal történő konzultáció legyen. A koronavírus-járvány okozta helyzetben erre most inkább telefonon, vagy online konzultáció keretein belül érdemes sort keríteni. A járványhelyzet során az is nagyon fontos, hogy elegendő gyógyszer álljon a beteg rendelkezésére, és szükség esetén oxigén is.

Egy futógép nagy segítség lehet az otthoni mozgásban, ha van rá lehetőség, érdemes beszerezni egyet. Forrás: gettyimages.com

Hogyan maradjunk mozgásban?

  • Fontos a fokozatosság: ne akarjunk azonnal sokat gyalogolni. 
  • Kerüljük a tömeget és a zárt helyeket. Az edzőterem és a zsúfolt városi park helyett inkább válasszuk inkább a közeli erdőt, vagy ha van lehetőség, akkor mozogjunk otthon. Erre kiváló lehet egy elliptikus tréner, futópad, vagy szobakerékpár. De az internet is számos lehetőséget kínál, rengeteg videót találhatunk a témában.
  • Kérjünk a gyógytornászunktól személyre szabott gyakorlatokat, amik úgy mozgatják át a testünket, hogy nem terhelik meg azt túlzottan. 
  • Ha ismét hideg lesz, akkor a szobában, nyitott ablak mellett (ha jó levegőjű utcára néz) végezzünk légzőtornát, de ha van szobakerékpár, az is remek megoldás.
  • Ha a mozgás elkezdése után a tüneteink erősödnek, például intenzív köhögés, nehézlégzés lép fel, akkor szüneteltessük az edzéseket és azonnal kérjük az orvosunk segítségét!

Olvasson tovább! Ezek a koronavírus tünetei!

Segíthet átvészelni a bezártságot

Nem tudjuk, hogy mikor cseng le a járvány, és mikor térhetünk vissza a megszokott életünkhöz. A hosszabb bezártság miatt könnyen lép fel depresszió, szorongás, de ez csökkenthető a rendszeres, napirendbe iktatott mozgással.

Forrás: Tüdőközpont

Forrás: egeszsegkalauz.hu