Ezeket látta már?

Megfázás és nátha ellen ezek a gyógynövények válhatnak be

megfázás, otthoni gyógymód, betegség

Bár a megfázás nem tart tovább néhány napnál, nagyon kellemetlen lehet, azonban pár egyszerű módszerrel elviselhetőbbé tehetjük.

A felső légúti fertőzéseket általában vírusok okozzák, vagyis az antibiotikumok nem alkalmazhatóak a gyógyításukra, a gyógyszeres kezelésnek általában csak a tünetek enyhítése a célja. A fájdalom-, láz- és köhögéscsillapítók, orrcseppek használatát azonban nem szabad túlzásba vinni, és sokan vannak olyanok is, akik csak a legvégső esetben nyúlnak ezekhez a szerekhez, inkább a természetes megoldásokban hisznek.

Hasznos gyógynövények megfázás idején

A gyógynövények közül nagyon hasznos lehet ebben az időszakban a gyömbér, az édesgyökér, a fokhagyma és a hagyma. Ezekből mind készíthetünk teát, főzetet, melyet lassan elkortyolgatva naponta több alkalommal is fogyaszthatunk. Ezek a növények támogatják a szervezet immunrendszerének működését, csökkentik a köhögést, sőt antimikrobális hatásaik is vannak, vagyis lassítják, megakadályozzák, hogy a kórokozók elszaporodjanak. Szintén nagyon jó szolgálatot tehet a méz, melyet évszázadok óta alkalmaznak a leggyakoribb betegségek megelőzésére vagy kezelésére.

A sós vizes gargalizálás, illetve a gőzölés segít feloldani a letapadt hurutos váladékot, nedvesen tartja a nyálkahártyát, ezzel pedig csökkenti a kellemetlen irritációt is. A nyálkahártyák kiszáradása ellen az is fontos lehet, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk: a legjobbak a víz, a tea, a citromos, cukormentes limonádé, vagy a „tiszta” levesek. A koffeint, alkoholt vagy túl sok cukrot tartalmazó italokat inkább kerüljük, mert ezek egyrészt dehidratáló hatásúak, másrészt a magas cukortartalom az immunrendszerünk hatékonyságát is rontja, vagyis lassabban gyógyulunk meg. Ha tehetjük, a levegőt is párásítsuk (télen egyébként is szárazabb lehet a szobák levegője a fűtés miatt).

Jó szolgálatot tehetnek a gyógynövényes, mézes cukorkák. Ezek szopogatása fokozott nyáltermelődéssel jár együtt, és enyhítheti a köhögést, torokfájást is.

Pihentetőbb lehet az éjszaka, ha a fejünket enyhén megemeljük, például plusz párnákat teszünk a fejünk alá. Így könnyebben kapunk majd levegőt, a köhögés sem lesz olyan kínzó, vagyis jobban tudunk majd aludni. Elalvás előtt egy kanál mézet is megehetünk!

Mit ne csináljunk megfázás esetén?

Kerüljünk minden olyan anyagot, mely irritálhatja a légutakat! Ezek közül az egyik legártalmasabb a dohányfüst! Szokjunk le a dohányzásról, és kerüljük azokat a helyeket is, ahol a passzív dohányzás következtében vagyunk kitéve a káros anyagoknak. A betegeskedős időszakban szellőztessünk naponta többször is, és portalanítsunk, porszívózzunk gyakrabban (illetve, kérjünk meg valakit, hogy végezze el a házimunkát). A házi kedvenceinket lehetőleg ne engedjük be a hálószobába, és a szőrüket keféljük gyakrabban, mert a szőr, illetve az elhalt hámsejtek még akkor is irritálhatnak, ha egyébként nem vagyunk allergiásak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek utalnak az influenza életveszélyes szövődményeire

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nátha

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához