Ezeket látta már?

Mi okozhatja a légszomjam? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

légszomj, vérnyomás, vakcinainfó, orvos válaszol

Tisztelt Doktor Urak, Doktornők! Egy hónapja életveszélyes állapotba kerültem egy gyógyszertől, alig kaptam levegőt. Kb. negyed órával a gyógyszer bevétele után történt.

Korábban már volt allegiás reakcióm, akkor tele lettem hatalmas csalánkiütésekkel, később már fájt a szívem is. Az ügyeleten azt mondták, még időben értünk be. Ez nagyon régen volt már. Valamint volt légszomjam is gyógyszerektől, de messze nem ilyen súlyos, mint egy hónapja. (Ezekben az esetekben nem voltak kiütéseim, nem esett le a vérnyomásom.) Nem tudtam, hogy életben maradok-e, mire kiérnek a mentők. A máskor 100-110-es systoles értékű vérnyomásom biztos, hogy felment legalább 200-ra, a mentőben már "csak" 184/92 volt, a 75-80-as pulzusom 103 volt. A zárójelentésre azt is ráírták, hogy allergia, valamint a mellkas alakja emphysaemás. Én utána azt hittem, minden rendben lesz, nem stresszeltem egyáltalán.

Hála Istennek jelentős stressz sincs az életemben. De váratlanul légszomjam van időnként, nem is tudom, hogy volt-e olyan nap, amikor nem. Ez van, amikor több óra hosszat is eltart. Ilyenkor fokhagymát szoktam enni, attól jobb lesz a légzésem. Tágítja a hörgőket, régen asztma ellen is használták. A vérnyomásom teljesen felborult, általában 150 körüli úgy, hogy mellette iszom a vérnyomáscsökkentő galagonya teát és a pulzuscsökkentő citromfüvet. Korábban nem ittam galagonyát, mert 20 egységgel is levitte egy adag az amúgy is alacsony vérnyomásomat. Időnként nagyon felmegy a vérnyomásom úgy is, hogy nem ér semmiféle stressz. Próbálom teljesen kerülni a stresszt, a híreket sem nézem, próbálom nem idegesíteni magam semmin. A gyógyulásommal kapcsolatban is nagyon pozitív a hozzáállásom. Voltam a háziorvosnál, aki azt mondta, hogy a stressz okozza, és elhajtott mindenféle segítség nélkül. Azt mondogatta, hogy mindenképpen azt akarom, hogy találjanak nálam valami betegséget. Mire én: de 20 éve nem voltam orvosnál, nem vagyok hipochonder. Most sem mentem ki rögtön hozzá azután, hogy a kórházban a zárójelentésemre ráírták, magas vérnyomás kivizsgálása is javasolt, csak azután határoztam el magam, miután házilag nem sikerült javulást elérnem. Ugyanis a gyógyszerallergiám után 2 héttel megint bevittek. Akkor is nagyon felment a vérnyomásom, de azért hívtuk ki őket, mert légszomjam volt. Egyébként ezek előtt még soha életemben nem hívtam ki magamra a mentőt. A háziorvosom modora is nagyon döbbenetes volt számomra - még nem jártam nála korábban -, alig volt mondatom, amit engedett végigmondani. De ezt még el tudtam volna viselni, ami a legrosszabbul esett, hogy tőle vártam, hogy elindulhatok a gyógyulás útján, ehelyett elhajtott mindenféle segítség nélkül. Alig tudtam megállni, hogy ne fakadjak sírva, nehezemre esett megszólalni is, hogy elköszönjek az orvostól és az asszisztensétől.

Tudnának segíteni azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a bajom, hová fordulhatok segítségért?

Ez is érdekelheti:

Kedves kérdező! Ha a vérnyomása ingadozó, mindenképp érdemes naplót vezetni, ahol napi 3x, nyugalomban mérve feljegyzi a méréseit, 1-2 hétig. A magasvérnyomás kivizsgálása vérvétel, EKG és hasi ultrahang vizsgálatból áll. Ezek egy része megtörténhetett a sürgősségin, mikor az anafilaxia miatt bekerült. Illetve érdemes elmenni egy szemfenék vizsgálatra is. Mindezek mellett felmerül, hogy mostani rosszulléteit egy, az anafilaxiás reakció következtében kialakult pánik reakció okozza. Első körben a szervi okokat érdemes kizárni, de a pánik szindróma jellegű tünetek miatt pszichoterápia is jó hatásfokú tud lenni. Mozogjon, étkezzen egészségesen, és keressen lehetőséget a mindennapokban a relaxációra. Jobbulást kívánok!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol