Ezeket látta már?

Tüdőgyulladás: egyáltalán nem biztos, hogy koronavírus okozza

nátha ellen nátha kezelése

A nátha látszólag ártalmatlan megbetegedés, de ha nem kúráljuk ki magunkat, szövődményei is lehetnek!

Van, amikor a náthát, megfázást legtöbben házilagosan próbálják kikúrálni, de ha sokáig elhúzódik, komoly probléma is lehet belőle.

Náthás panaszok, amikor érdemes felkeresni az orvost:

· ha a náthás tünetek nem szűnnek egy-két hét után sem,

· ha nem megy le a láz egy-két napon belül,

· ha a köhögés rosszabbodik,

· ha sárgás, zöldes váladék ürül az orrból és homlokfájdalom jelentkezik,

akkor mindenképpen fel kell keresni a háziorvost.

Az esetleges szövődmények orvosi beavatkozás nélkül súlyosbodhatnak, akár krónikussá is válhatnak.

A nátha leggyakoribb szövődményei

Hörghurut

A nyálkahártyák és a hörgők gyulladása, váladékozása mellett köhögés az egyik legjellegzetesebb tünete. Általában enyhe lefolyású, azonban a hörghurut veszélyes lehet az idült szív- és tüdőbetegségben szenvedőkre, valamint az idősekre is. Elhanyagolva akár tüdőgyulladásba is „átmehet”. Fontos az orvos által előírtakat betartani. Ő döntheti el, hogy milyen típusú köhögéscsillapítót kell szedni. Némelyik ugyanis gátolja a váladék távozását, és ezzel együtt a gyógyulást.

Arcüreggyulladás

Leginkább az orrmelléküregek nyálkahártyája duzzad meg. Emiatt pang a nyák (az orrváladék), mely oka lehet a bakteriális felülfertőződésnek. Nem szabad megvárni, amíg a betegség az arc- vagy a homloküreget is eléri! Orvosi kezelés nélkül hónapokig tartó betegséget kockáztat.

Tüdőgyulladás

A tüdőlebenyek gyulladása kezeletlen nátha vagy influenza szövődménye is lehet. Köhögés, hörgőváladékozás, magas láz, éles mellkasi fájdalom megjelenése esetén célszerű kihívni az orvost. Idősek, betegek esetén sajnos tragikus következménye is lehet a késlekedésnek!

Forrás: egeszsegkalauz.hu