Ezeket látta már?

Tüdőgyulladás vagy megfázás miatt fáj a torka? Így tud különbséget tenni!

tüdőgyulladás, erős nátha, tünet, köhögés, orrfolyás

Egyszerű megfázás, vírusos influenza vagy bakteriális tüdőgyulladás? Jó, ha már a betegség elején vannak támpontjaink a különbségek felismeréshez.

A légúti fertőzések szezonjának beköszöntével egy időben megszaporodnak a felső légúti fertőzésre utaló tünetek, és egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, vajon mivel állunk szemben?

Vírus, baktérium vagy megfázás?

Az ősszel, télen bekövetkező felső légúti fertőzések esetén, különösen a vírusosaknál csupán a klinikai tünetek alapján nem lehet felállítani a pontos diagnózist. Az őszi-téli szezonban ezért rendszerint "influenzaszerű megbetegedések" néven említik a tünetegyüttest. A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata is ezeknek az adatoknak a jelentése alapján működik a 40. naptári héttől kezdődően a következő év 20. naptári hetéig.

A különböző felső légúti fertőzések tünetei közötti hasonlóság mellett is felismerhetők az eligazodást segítő eltérések, amelyeket Dr. Békássy Szabolcs háziorvos, Országos Háziorvosi Kollegiális vezető segít számba venni.

Légúti vírusfertőzés kezdetére utal

A hirtelen kezdet, hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, valamint vagy köhögés, vagy torokfájás, vagy légszomj.

Az influenza víruson túl még jó néhány vírus produkálja ezeket a tüneteket, hurutos tünetek azonban az első napokban még hiányoznak a palettáról, csak a jellemző bevezető tünetek után néhány nappal jelentkeznek.

A másodlagos tüdőgyulladás kezdeti tünetei

Az elsődlegesen kialakult vírusfertőzés következtében fogékonyabbá válik a szervezet olyan baktériumokra, amelyek tüdőgyulladást okozhatnak. Azt is mondhatjuk, hogy egyes légúti vírusok előkészítik a terepet a baktériumoknak, melyek így könnyebben áthatolnak az immunrendszer védelmi vonalán. Mind a vírusfertőzés, mind a nátha tüdőgyulladásba fordulhat. A vírus fertőzések esetében figyelemre méltó és szövődményre utal, amikor a betegnek a harmadik, negyedik nap után se csökken a láza, vagy átmeneti csökkenés után újra emelkedni kezd. Az ismét emelkedő testhőmérséklet, az esetlegesen megjelenő légszomj és mellkasfájdalom nagy valószínűséggel bakteriális szövődmény jele. Ha eddig nem is, ekkor már mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Egy átvészelt influenzafertőzés után a pneumococcus okozta tüdőgyulladás kialakulására sokszoros az esély, mint influenza nélkül. A pneumococcus fertőzésre az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás pedig náluk, és krónikus betegeknél is súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.

További kockázat, hogy a legyengült immunrendszerű idősek gyakran nem produkálják a betegség jellegzetes tüneteit, ezért későn kezdődik el a megfelelő kezelés.

Ráadásul a pneumococcus okozta tüdőgyulladás még a korszerű antibiotikumok birtokában is 12 százalékban halálos kimenetelű, ezért érdemes a megelőzésére helyezni a hangsúlyt, különösen a veszélyeztetett korosztályban és csoportokban.

A jó hír az, hogy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Felnőttkorban ilyen alattomos, bevezető tünetekkel is kezdődhet a tüdőgyulladás

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tüdőgyulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához