A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Testmozgással a megfázás ellen

#fertőző betegség #immunrendszeri betegségek #légúti betegség #nátha
2009.12.08. Módosítva: 2015.11.04.
Hirdetés

Érdekes vizsgálatot végeztek az amerikai Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársai. Megfigyeléseik szerint a rendszeres aktív testmozgás képes lehet az egyszerű megfázás kockázatának csökkentésére.

Hirdetés

A Dr. Cornelia Ulrich vezette munkacsoport 115 elhízott vagy túlsúlyos, változó korban lévő, nem dohányzó nőt vont be vizsgálatába. A résztvevőket két csoportra osztották, és az egyik csoport tagjai napi 45 perc aktív testmozgást végeztek otthon vagy egy edzőteremben. A másik csoport tagjai kontrollként szolgáltak, ők csak heti egy 45 perces tornán vettek részt. A vizsgálat egy éves időtartama alatt folyamatosan rögzítették a résztvevők betegségeit, mint pl. allergiás rohamok, influenza vagy éppen az egyszerű megfázás.

A vizsgálat egy éves időtartamának átlaga azt mutatta, hogy az első csoportban megfázás csak 30, míg a másodikban 48 százalékban fordult elő. A különbség azonban sokkal drámaibb volt, ha csak az év utolsó három hónapját elemezték (amikor hidegebb van és gyakoribb a megfázás), ekkor a második csoportban a megfázás gyakorisága háromszorosa volt az első csoportéhoz képest.

'A testmozgás által serkentett immunrendszer előnyei a vizsgálati év utolsó negyedében jelentek meg igazán' - mondta Dr. Ulrich. 'Ez jól mutatja, hogy a hideg időben gyakoribb megfázás ellen igen jó hatású a rendszeres testmozgás' - tette hozzá. Korábbi vizsgálatok is igazolták már, hogy a rendszeres testmozgás serkenti az immunrendszert, azonban itt is mértéket kell tartani: a rendszeres túlerőltetés ugyanis éppen ellenkező hatást vált ki.

Forrás: Medipress
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.