Ezeket látta már?

Ezek az ételek okozhatnak hasmenést és ételmérgezést - ilyet inkább ne vegyen

Ételmérgezés hasmenés szalmonella

Az ételmérgezés gyakori probléma, és néhány élelmiszer veszélyesebbnek tekinthető, mint a többi.

Az ételmérgezés tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételeken keresztül kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták) jutnak a szervezetünkbe, és ott betegséget okoznak.

Az ételmérgezés okozói

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei közé tartozik a hányás, a hasmenés, a hasfájás, a hasi görcsök, illetve az étvágytalanság. Az ételmérgezés általában nem súlyos, nem jár együtt komoly szövődményekkel, de a kisgyerekek, az idősebbek, a terhes nők, illetve a krónikus betegségben szenvedők vagy legyengült immunrendszerűek számára veszélyes lehet egy-egy ételmérgezés, például azért, mert esetükben nagyobb a kiszáradás rizikója. Ezek a csoportok az ételmérgezést okozó mikrobákra is érzékenyebbek.

Az ételmérgezéses esetek legnagyobb része megelőzhető a megfelelő higiéniás, tárolási és előkészítési szabályok betartásával. Bizonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ételmérgezést, mint mások – lássuk ezek közül a leggyakoribbakat!

A nyers szárnyashúsokban (így a csirkében, pulykában, kacsában) nagyon gyakran megtalálható a Salmonella és a Campylobacter, mert ezek a madarak tollában és bélrendszerében telepednek meg, és a vágást követően egészen addig képesek életben maradni a húsban, míg el nem készítik azokat. A baktériumok hő hatására elpusztulnak, éppen ezért nagyon fontos a csirke, pulyka átfőzése, átsütése.

Az előkészítés során ügyeljünk arra, hogy a nyers hús ne érintkezzen más élelmiszerekkel, evőeszközökkel, a hús előkészítésénél használt kést és vágódeszkát pedig nagyon alaposan mossuk el. Furcsának tűnhet, de a szakemberek azt sem javasolják, hogy a nyers húst megmossuk! A vízcseppekkel könnyen „szétszórhatjuk” a baktériumokat, a víz fröcskölődése során akár 50 cm távolságra is elkerülhetnek az aprócska cseppek. Mivel a hő hatására a baktériumok elpusztulnak, a mosásra tulajdonképpen nincs is szükség.

Nem megfelelő tárolás

A halak és a tengeri herkentyűk (kagyló, rák) is gyakran okoznak ételmérgezést, elsősorban a nem megfelelő tárolás miatt. Ha nincsenek megfelelően lehűtve ezek az élelmiszerek, a bennük található baktériumok, illetve toxinok elszaporodhatnak. Ezeket ráadásul a hő sem pusztítja el, így főzés után is megtalálhatóak a halak húsában. Szerencsére, a hazánkban kapható egzotikus halak, kagylók szigorú ellenőrzésen mennek át, a fogyasztásuk biztonságosnak tekinthető, de a távoli országokban nyaralóknak érdemes arra figyelniük, hogy csak ellenőrzött helyen kifogott és megfelelően, hűtve tárolt halat és kagylót egyenek.

A zöldségek, elsősorban a zöld leveles zöldségek, salátafélék is okozhatnak ételmérgezést, ezek ugyanis E. colival, Salmonellával vagy Listeriával is szennyeződhetnek. A szennyeződés tulajdonképpen bármikor megtörténhet, elég hozzá, ha fertőzött vízzel öntözik őket vagy nem megfelelő a csomagolásuk, előkészítésük. Ezek a zöldségek azért is hordoznak magukban veszélyeket, mert a legtöbbször nyersen fogyasztjuk őket. A fertőződés rizikójának minimalizálása érdekében mindig nagyon alaposan mossuk meg a zöldségeket fogyasztás előtt, lehetőleg ne vásároljunk előre felvágott zöldségeket, ám ha előre elkészített salátát veszünk, mindenképpen olyat válasszunk, amelyet hűtőben tároltak.

A gyümölcsök is okozhatnak ételmérgezést

A zöldségekhez hasonlóan bizonyos gyümölcsök is felelősek lehetnek az ételmérgezésért, elsősorban a földhöz közel növő gyümölcsök (pl. a dinnyefélék és a bogyós gyümölcsök), főként a sárgadinnye, melynek érdes héja nagyszerű „búvóhelyet” nyújthat a baktériumoknak, elsősorban a Listeriának. Különösen óvatosnak kell lenni az előre elkészített gyümölcssalátákkal, ha tehetjük, ne fogyasszunk ilyeneket. Minden gyümölcsöt alaposan mossunk meg, mielőtt megesszük!

Mindenki ismer szalmonellás fagylaltról, mérgező majonézről szóló történeteket. Ezekben a tojás a fő bűnös, hiszen a tojás héját és belsejét is megfertőzheti a Salmonella, és mivel bizonyos ételekbe nyersen kerül, még a hőhatás sem képes megakadályozni az ételmérgezéseket. Szerencsére, egyre ritkábban hallani szalmonella-járványról, de azért érdemes biztos forrásból beszerezni a tojást és alaposan megtisztítani a héját, mielőtt eltennénk. Kerüljük azon tojások megvásárlását, melyek héja repedt, törött vagy láthatóan nagyon szennyezett!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erős fejfájás, remegés és görcsök - ilyen, amikor fertőzött étel miatt kerül veszélybe az egészsége

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

ételmérgezés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához