Ezeket látta már?

Gerincfájdalommal és nyakfájással küzd? Fogadja meg a gerincsebész tanácsát!

gerincfájdalom ellen kezelés

Kinél milyen formában jelentkezhetnek tünetek, és mit tehetünk a kialakulásuk ellen? Az orvos elmondja.

Gerincbetegségről akkor beszélünk, ha a fájdalmak, illetve az egyéb panaszok a funkciót, az életminőséget, a munkavégzést érdemben befolyásolják. Azt, hogy mit tehetünk a fájdalmak ellen a Budai Egészségközpont segítségével megtudhatjuk.

A gerincbetegségek népbetegségnek számítanak

„A gerincbetegségek - sok más mozgásszervi kórképhez hasonlóan - népbetegségeknek számítanak. A tipikus gerinc eredetű betegségek életkori reprezentációja eltérő, 14 éves kor alatt például főként a gerincferdülések különböző formái jellemzőek, 25 éves kor felett megnövekszik a kopásos betegségek, így a porckorongsérv, porckopás vagy a csigolya elcsúszásának előfordulása, 65 éves kor után pedig főként a csontritkulással kapcsolatos panaszok, illetve a daganatos megbetegedések miatt keresik fel a betegek az orvost. Ritka fejlődési rendellenességek kisgyermekkorban már okozhatnak problémát, de szerencsére ezt leszámítva ez a korosztály ritkán szorul műtéti ellátásra” – mondta dr. Lazáry Áron PhD, a Budai Egészségközpont gerincsebész főorvosa.

Milyen tüneteket okozhatnak a gerincproblémák?

A leggyakoribb tünet a derék és a nyaki tájékon jelentkező fájdalom, súlyosabb esetben azonban kialakulhat mozgászavar, bizonytalan járás is. Ha a fájdalom mellett érdemi funkcióvesztés jelentkezik, pl. az érintett kezéből kiesik a ceruza vagy a kanál, mihamarabb érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ez súlyos gerincbetegségre utalhat.

Ha pedig valaki a fájdalom miatt nem tud felkelni az ágyból, nem mozog a lába, nem tudja tartani a vizeletét vagy székletét, abban az esetben azonnal fel kell keresnie egy szakorvost!

Mi válthatja ki a panaszokat és hogyan kezelhetők?

A panaszokat legtöbbször kopásos gerincbetegségek, illetve ún. funkcionális problémák (pl. hanyag tartás, diszfunkcionális izomzat) okozzák. Ezek kialakulásáért többek között felelőssé tehető a képernyő előtt töltött idő, a mozgásszegény életmód, a hosszú ideig végzett versenysport, a túl sok telefonhasználat, az ülőmunka, illetve a genetikai hajlam. Az életmódváltás, így például a rendszeres mozgás, a táplálkozás megreformálása segíthet a panaszok enyhítésében, és szerencsére ez gyakran elegendő is lehet.

Fontos, hogy olyan testedzést végezzünk, amelyek nem csupán a gerincre, hanem az ízületekre, a mozgató szervrendszer részeire is célzottan fókuszálnak. Tökéletes lehet az úszás, de bármilyen mozgást végzünk rendszeresen, az segíthet a prevencióban.

Mi történik, ha az életmódváltás már nem segít?

Abban az estben, ha az erős fájdalom akadályozza a mozgást, a munkát, így a mindennapokat, szakorvoshoz kell fordulni. A legtöbb esetben a célzott, adekvát nem műtéti kezelés is meggyógyítja a beteget, de bizonyos esetekben valóban szükségessé válik a műtét.

Ma már számos olyan technikai megoldás áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik a diagnosztikát és a terápiát. Folyamatban van egy olyan mesterséges intelligencia alapú rendszer fejlesztése, amely ábrákkal, magyarázó szövegekkel, videókkal segíti a betegeket az eltérések, problémák megértésében, így jól informáltak lehetnek az állapotukkal kapcsolatban. Az intézményben folyamatosan zajlik a kutatás-fejlesztési tevékenység, számítógépes programokkal modellezzük a gerincet, annak egyes betegségeit, sőt a komplexebb eseteknél az – akár 3D-s nyomtatóval kinyomtatott – anatómiai részletet műtét közben is tudja tanulmányozni az orvos.

– tette hozzá dr. Lazáry Áron PhD.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lebénult a csontkovács kezelése után egy 28 éves nő



Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

nyakfájás

Forrás: Budai Egészségközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához