Ezeket látta már?

Glükokortikoidok által okozott csontritkulás (osteoporosis)

2016.03.21. Módosítva: 2016.03.21.

Mit jelent a glükokortikoidok által okozott csontritkulás?

Glükokortikoidok által előidézett csontritkulásnak nevezzük azt az állapotot, amikor bizonyos mellékvese kéreg hormon készítmények szedése csontritkulást, azaz a csontok ásványianyagtartalmának csökkenését, ezáltal a csontok meggyengülését okozza. A csontritkulás a csontok fokozott törékenységével jár. A szintetikus (gyárilag előállított) glükokortikoidokat szteroidoknak is nevezik. Ebbe a csoportba soroljuk a [metil]prednisolont, kortizont, hidrokortizont, dexamethasont.

Gyakori kórállapotok, amelyeket glükokortikoidokkal kezelünk:

- reumás ízületi gyulladás (rheumathoid arthritis)

- asztma vagy krónikus obstruktív (szűkülettel járó) légúti betegség (COPD)

- gyulladásos bélbetegségek

- psoriasis és más bőrelváltozások

- szervtranszplantációt követően (a kilökődés megakadályozására)

A glükokortikoidokat alkalmazhatjuk tabletta formájában (szájon át), adható injekció formájában a bőr alá vagy intravénásan, lehet orrspray, adagolható inhalátorból, alkalmazható a bőrön át, mint kenőcs vagy krém.

Hogyan jön létre a glükokortikoidok alkalmazása következtében kialakuló csontritkulás?

Normálisan az emberi szervezetben a nyugalomban lévő csont folyamatosan elbomlik és helyette új csont képződik. A csont átépülése arra szolgál, hogy a csont öregedésével bekövetkező fáradásos töréseit kivédje és biztosítsa a csont rugalmas válaszát a külső behatásokra. A glükokortikoidok fokozhatják a csontok felszívódását és csökkenthetik az új csontszövet képződését. Ez csontritkulást eredményezhet, amely a csontok kis erőbehatásra történő fokozott törékenységéhez vezethet. Egyes esetekben csonttörés látszólag ok nélkül következik be. A csonttörés általában fájdalmas és súlyos tüneteket okoz, gátolva a mozgást, járást és az önellátást.

A glükokortikoidok által okozott csontvesztés alkalmazásuk első három hónapjában megkezdődik. A csontvesztés aránya a használat első hat hónapjában a legerőteljesebb, de a továbbiakban is folytatódik. Minél nagyobb a dózis, annál nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata. Hosszú távon azonban kis mennyiségű szteroid alkalmazás is csontritkulást idézhet elő. Kezelőorvosa ezért a gyógyszer lehető legkisebb dózisát, és a legrövidebb szükséges ideig igyekszik alkalmazni. A szájon át szedett, az intravénásan adott és a bőr alá injektált módon jön létre legnagyobb valószínűséggel csontvesztés.

Kinek nagyobb a kockázata a glükokortikoidok okozta csontritkulás kialakulására?

Bizonyos glükokortikoidokat szedő egyének esélye a glükokortikoid okozta csontritkulás kialakulására nagyobb:

- Menopauza körüli nők

- 50 évnél idősebb férfiak

- Korábban már elszenvedett csontritkulás hátterű (azaz kis erőbehatásra létrejött) csonttörés esetén

- Akik osteoporosis kialakulásának tekintetében egyéb rizikófaktorokkal rendelkeznek

o Kalciummal és D- vitaminnal nem megfelelően ellátottak

o Dohányzók

o Három vagy több adag alkoholt fogyasztók (1adag=1 pohár sör=1 dl bor= 1cL

tömény ital)

o Családban előforduló csontritkulás vagy csontritkulás eredetű csonttörés esetében

Honnan tudhatja meg, hogy Önnek csontritkulása van?

A csont ásványi-anyag sűrűségét az úgynevezett DXA=DEXA vizsgálattal lehet meghatározni. Ez az egyszerű, fájdalmatlan vizsgálat alacsony dózisú röntgen besugárzás alkalmazásával segít a várható csonttörések kockázatának előrejelzésében. Orvosa ellenőrizheti a csigolyák állapotát röntgen, CT (computer tomographia) vagy MRI (mágneses magrezonancia képalkotás) vizsgálatokkal is. Hazánkban is vannak olyan csontsűrűség-mérő laboratóriumok, ahol közvetlenül a csontsűrűségmérés után – az oldalán fekvő betegben – vizsgálni tudják, hogy van-e a betegnek törött csigolyája.

Hogyan csökkenthető a glükokortikoidok okozta csontritkulás kialakulásának esélye?

Ha Önnek három hónapon túl glükokortikoidokat kell alkalmaznia, az alábbi lépések követésével csökkentheti a csontvesztés létrejöttének kockázatát:

- Végezzen kis megterheléssel járó mozgást (séta, futás, tánc)

- Ha dohányzik, hagyja abba

- Ne igyon többet naponta két adag alkoholnál

Szakemberek kalcium- és D-vitamin szedését ajánlják még abban az esetben is, ha a glükokortikoidok szedése várhatóan három hónapnál kevesebb ideig történik. Kezelőorvosa állapítja meg a szükséges mennyiséget. Kezelőorvosa azt is felmérheti, milyen valószínűséggel esik el és hogyan tudná ezt kivédeni. Azok az egyének, akiknél a csontritkulás kockázata nagy, gyógyszeres kezelésben is részesülhetnek.

Kik azok, akiknek csontjai védelme érdekében gyógyszerszedésre van szüksége?

Orvosa kikérdezi a családjában előforduló betegségekről, felméri az Ön jelenlegi egészségügyi állapotát, és a szükséges glükokortikoid dózist, hogy megbecsülje az Ön kockázatát az osteoporosis kialakulására nézve. Csontvédő (osteoporosis ellen ható) gyógyszereket javasolnak a szakemberek bizonyos esetekben a legalább három hónapon át glükokortikoidokat alkalmazók esetében:

- Nőknél a menopauza időszakában

- 50 év feletti férfiaknál

Az alábbi csoportok esetében szintén szükség lehet csontvédő gyógyszerek szedésére:

- Nagy rizikófaktorokkal rendelkező férfiak és nők esetében, még akkor is, ha három hónapnál rövidebb ideig történik a glükokortikoid kezelés

- Menopauza előtt álló nők és 50 évnél fiatalabb férfiak esetében, ha korábban már elszenvedtek (kis erőbehatásra létrejött) csonttörést.

Milyen gyógyszerek segítenek az osteoporosis kivédésében?

Két alapvető típusú készítmény érhető el. Kezelőorvosa felírja az Ön számára legmegfelelőbbet.

- A biszfoszfonátok a csont felszívódásának lassítása által védik az Ön csontjait. A csípő- és a gerinctáji csontritkulás eredetű csonttörések kivédésében egyaránt hatásosak.

- A teriparatid a csontépítő folyamatok támogatásával erősíti csontjait. A csonttörés előfordulási gyakoriságát is mérsékli.

Érdeklődjön kezelőorvosánál a csontsűrűség mérés (DEXA vizsgálat), a kalcium és Dvitaminpótlás szükségességéről. Ha csontritkulás ellen ható gyógyszerek szedése javasolt, kérdezzen rá, hogy azt előreláthatólag mennyi ideig kell majd szednie, milyen mellékhatásokra számíthat és minden másra, ami ezzel kapcsolatban érdekli.

Ez a tájékoztató jellegénél fogva csak röviden tartalmazza az adott betegséggel kapcsolatos ismereteket. Részletesebb tájékoztatást az Ön vizsgálati eredményeit, esetleges egyéb betegségeit is ismerő kezelőorvosától kaphat.

Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához