Ezeket látta már?

Mitől zsibbad a kezem? Ezek az 9 ok állhat a háttérben

kéz, zsibbadás, oka, betegség

A zsibbadás akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. Ezekre a jelekre figyeljen!

A zsibbadás gyakori panasz, fontos a zsibbadásérzés jellegének minél korrektebb körülírása, ami alapján hamarabb felismerhetők a kiváltó okok. A zsibbadás okai között számos olyat találunk, mely ártalmatlan, hirtelen alakul ki és magától el is múlik, de zsibbadás kialakulhat az idegek gyulladása miatt is, melynek hátterében súlyos neurológiai betegség is állhat.

A zsibbadást általában olyan érzéshez hasonlítjuk, mint amikor hangyák szaladgálnak a bőrünk alatt, vagy sok apró tűvel szurkálnának. Zsibbadás a test bármely pontján jelentkezhet, de leggyakoribb a végtagok zsibbadása.

Mi a zsibbadás?

A zsibbadás tulajdonképpen a tapintás ideiglenes elvesztése vagy csökkenése. Hátterében az idegek "összenyomódása", sérülése vagy roncsolódása állhat, de az is okozhat zsibbadást, ha nem jut elegendő vér az adott testrészhez (ez a kétjelenség általában együtt jár). A zsibbadás a legtöbb esetben rövid időn belül magától is elmúlik, nem kell miatta aggódni. A hosszabb ideig tartó, esetleg rendszeresen visszatérő, a hétköznapi tevékenységeinket is akadályozó zsibbadással viszont mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a zsibbadás súlyos, krónikus betegség tünete is lehet.

Mi okozhat kézzsibbadást?

Gyakrabban tapasztalhat meg zsibbadást az, aki dohányzik, hetente többször is fogyaszt alkoholt vagy nem mozog rendszeresen.

Az éjszakai kézzsibbadás okai

Ha az éjszakai kéz zsibbadás csak egyszer-egyszer jelentkezik, olyankor legvalószínűbb, hogy alvás közben karunkon feküdve megnyomtunk egy ideget. Ilyenkor a kar mozgatásával a zsibbadás a legtöbb esetben elmúlik.

Ha az éjszakai kéz zsibbadás rendszeressé válik, olyankor az alábbiokok merülhetnek fel:

  • perifériás neuropáthia 
  • kézzel végzett nehéz munka – ha sokat dolgoztunk kezünkkel, éjszaka zsibbadást érzékelhetünk. Ez az ínhüvelygyulladás vagy az alagútszindróma korai tünete is lehet.

Kézzsibbadás ellen: egyszerű házi módszerek

Bármennyire is ártalmatlan tünet a zsibbadás – néhány kivételtől eltekintve –, de mégis nagyon kellemetlen érzés lehet! Mit tehetünk ellene, ha nem tudjuk kivárni, hogy magától elmúljon? A következő, egyszerű és olcsó házi módszereket akkor is bevethetjük, ha a zsibbadás gyakran visszatér (ilyenkor persze nagyon fontos, hogy szakember segítségével kiderítsük a zsibbadás okát, és kezeljük az alapbetegséget is!).

A meleg vizes borogatás serkenti az adott terület vérkeringését, segít ellazítani a görcsösen összeránduló izmokat is (ez sajnos gyakori kísérője a zsibbadásnak). Mártsunk egy tiszta törülközőt meleg vízbe, csavarjuk ki, és tegyük 5-10 percre az érintett területre. Többször is megismételhetjük! Ha éppen nincs kéznél törülköző, már az is enyhülést nyújthat, ha meleg vizet folyatunk a kezünkre.

Az óvatos masszírozással is javíthatjuk a vérkeringést, emellett pedig az izmoknak és az idegeknek is jót tesz a masszázs. Egyszerű kézkrémmel is elvégezhetjük, de egy kevés, a tenyerünkben felmelegített olíva- vagy kókuszolajat is használhatunk. Körkörös mozdulatokkal, a szív irányába masszírozzuk át a zsibbadt területet.

A lassú mozgás (pl. a csuklókörzések vagy a kéz ökölbe szorítása, majd az ujjak kinyújtása) szintén jót tehet a zsibbadt kéznek, mint ahogyan az is, ha megemeljük az érintett testrészt. Nyújtsuk a kezünket a fejünk fölé, és próbáljuk meg legalább 2-3 percig ebben a pozícióban tartani.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi okozza az alkar fájdalmát, és mit tehetünk ellene?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#zsibbadás

Forrás: EgészségKalauz