Ezeket látta már?

Magnéziumot szed, de nem szűnik a lábgörcs? Ez lehet az oka

vádli, görcs, magnézium, oka

Mi a kínzó lábgörcs oka, és mit tehet ellene?

A vádli görcsök akkor jelentkeznek, ha a vádli izmai önkéntelenül megfeszülnek, majd nem ellazulnak újra. A görcsök általában hirtelen jelentkeznek, néhány másodperctől percig tartanak, és erős fájdalommal járnak.

A lábgörcs oka általában nem tisztázott. A motoros neuronok lehetnek a felelősek a lábgörcsök kialakulásában. Ezek a központi idegrendszer idegsejtjei, amelyek irányítják az izmokat. Ha ezek az idegsejtek önkéntelenül "kisülnek", görcs lép fel. Ezt támasztja alá az is, hogy az idősebbeket gyakrabban érintik a lábgörcsök. A motoros neuronok az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban pusztulnak el. Ez az idegek és az izmok közötti kommunikáció megzavarásához vezethet, és így görcsöt okoz.

Kockázati tényezők, amelyek előhozzák a lábgörcsöket

Különféle tényezők is érzékenyebbé teszik az embereket a lábgörcsökre.

  • a lábfej deformitásai
  • terhesség
  • hosszan tartó ülés miatt vagy a vádliizmok túlzott megerőltetése
  • folyadékhiány
  • keringési zavarok, például az artériák megkeményedése miatt ( arterioszklerózis )
  • bizonyos gyógyszerek szedése (például sztatinok, vízhajtók , szívritmuszavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek)
  • izombetegségek
  • idegbetegségek
  • anyagcsere betegségek

Mi segíthet a lábgörcsök ellen?

A lábgörcsök enyhítésére meg kell nyújtani és masszírozni a vádli izmait. Görcs esetén a legtöbb ember intuitív módon viselkedik: felhúzza a lábát, ezáltal megnyújtja az erős feszültség miatt megrövidült izmokat. Ezenkívül, ha a görcsök éjszaka jelentkeznek, segíthet ha felkel és megtesz néhány lépést.

Mikor szükséges orvoshoz menni?

Ha gyakran jelentkeznek a lábgörcsök, orvoshoz kell fordulni. Néha a kiváltó okok kiküszöbölhetők. Például, ha bizonyos gyógyszerek okozzák, lehetséges a készítmény megváltoztatása. Ha alapbetegség áll fenn, akkor kezelésre van szükség.

Bizonyos esetekben az orvosok fizikoterápiát vagy gyógyszeres kezelést írhatnak elő.

Milyen gyógyszerek segítenek a lábgörcsökben?

Ha a lábgörcsök nagyon gyakran jelentkeznek és nagyon súlyosak, kinin készítmény írható fel az izmok ellazítására. Mivel azonban számos lehetséges mellékhatással jár, mint például hallás- és látásproblémák, csak kivételes esetekben alkalmazható - terhes nők és szívritmuszavarban, fülzúgásban vagy látóidegkárosodásban szenvedők számára pedig egyáltalán nem ajánlott.

A magnézium segít a lábgörcsökben?

A görcsöket régóta annak jelének tekintik, hogy a szervezetből hiányoznak az elektrolitok, például a magnézium. Úgy gondolták, hogy ez a hiányosság az idegek és az izmok közötti kommunikáció megzavarásához - és így görcsökhöz - vezetett.

Az azonban kérdéses, hogy a magnézium valóban hatásos-e a lábgörcsök ellen. A tanulmányok szerint a hatékonyság jobban hasonlít a placebóéhoz. Ha a vérvizsgálat magnéziumhiányt tár fel, érdemes lehet pótolni az ásványi anyagot. Elvileg azonban ezt csak orvossal folytatott konzultációt követően szabad megtenni, különben mellékhatások, például emésztési problémák léphetnek fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszakai lábgörcsből tüdőembólia? Erre figyelmeztet az orvos

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lábgörcs

Forrás: onmeda.de
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához