Ezeket látta már?

Magnéziumhiány

2017.01.20. Módosítva: 2017.01.20.

A magnéziumhiány tisztán táplálkozási hiba, mely számos klinikai tünetet képes produkálni. Intravénás adagolása viszont csak nagyon meghatározott klinikai esetekben javasolható.

A magnézium legfontosabb feladata az izom-ideg ingerlékenység szabályozása. Ezen a téren a magnézium a kalcium természetes sejten belüli ellenható anyaga. A kalcium fokozza, a magnézium csökkenti az izmok feszülési állapotát. Beépül a kalcium helyére az izomfeszülésért felelős legfontosabb enzimbe (MLCK = myosin light chain kinase), de nem fejt ki kalciumhatást, ezáltal az izomfeszülés lényegét képező két fehérje, az aktin és a miozin összekapcsolódása nem következik be.

Magnéziumhiány

Mindemellett a magnézium fontos szerepet játszik a szervezetet az oxidatív károsodások ellen védő ún. szuperoxid dizmutáz és glutation-reduktáz enzimek alkotóelemeként. Ezáltal véd pl. az érelmeszesedés, a rák, a Parkinson-kór, Alzheimer-betegség, és sok egyéb kórfolyamattal szemben. Aligha lehetséges összeírni mindazon magnézium funkciókat, melyek nélkül nem létezhetnénk.

A magnéziumhiány előfordulása

A magnéziumhiányról hazai adatokkal nem rendelkezünk. Az Egyesült Államokban a lakosság több mint 60%-ánál mutatható ki magnéziumhiány. Joggal véljük, hogy hazánkban sem kedvezőbb a helyzet. A vesék fontos szerepet játszanak a vér magnéziumszintjének fenntartásában, de önmagukban nem elegendők elégtelen magnézium fogyasztás esetén.

Magnéziumhiánnyal leggyakrabban alkoholizmus, rosszul kezelt cukorbetegség, gyakori hányás, hasmenés eseteiben találkozunk. Bizonyos gyógyszerek (pl. doxycyclin, ciprofloxacin, cyclosporin), a ma már kábítószernek minősülő amfetamin és származékai, egyes vizelethajtók, a daganatellenes ciszplatin és valószínűleg a gyomorsav elválasztást csökkentő protonpumpa inhibitorok (PPI) is képesek csökkenteni a magnézium hasznosulását. Léteznek ritka kórképek (pl. Bartter-szindróma, Gitelman-szindróma), melyek során szintén számolnunk kell a magnézium hiányával.

A magnéziumhiány tünetei

A magnézium hiányának tünetei: ingerlékenység, idegrendszeri instabilitás, fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, fáradtság és izomgyengeség. Súlyos esetben szívelégtelenséghez is vezethet.

A magnéziumhiány lefolyása

A magnéziumhiány laborlelet és nem diagnózis. a magnézium hiányának lefolyása tehát az alapbetegség függvénye.

A magnéziumhiány diagnózisa

A magnézium alacsony vérszintje egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható. Ennél jóval bonyolultabb a magnéziumhiány okának meghatározása – pedig a diagnózis ez nélkül nem teljes. Az ok kimutatása teljes körű belgyógyászati kivizsgálást igényel.

A magnéziumhiány terápiája

A kezelés elsődleges célja az alapbetegség célzott kezelése. A magnéziumhiány pótlása egyszerű. injekció formájában történő pótlás. A magnéziumsók a gyomor-bélrendszerben nem szívódnak fel, itt hatékony gyomorsavkötő szerek és hashajtók. A vashoz és kalciumhoz (és az összes többi két vegyértékű fémekhez hasonlóan), természetes kelátkötésből (ld. vashiány) lehet hatékony. A nagyon intenzíven reklámozott magnéziumpótlók hatékonyságáról nem rendelkezünk meggyőző bizonyítékkal.

Egyéb tudnivalók a magnéziumhiányról

A terhességi toxémia (magas vérnyomás, ödéma, fehérjevizelés, lepényelégtelenség) leghatékonyabb kezelési sémáját a Houston-i Pritchard nevű szülész dolgozta ki. a kezelés lényege a magnézium sok grammos dózisban törénő injekciós, infúziós adagolása. Pritchard 100 súlyosan toxémiás-eclampsiás (epilepsziaszerű rosszullét) szülőnőnél próbálta ki a vénás, majd izomba adott magnézium-szulfát (közönséges keserűsó) hatását. Az asszonyok 48 órán belül megszültek, 2/3-uk természetes úton (nem császármetszéssel), és magzati veszteség nem volt. A toxémia természetesen nem magnéziumhiány okozta betegség, megelőzése szájon át adott magnéziummal sem oldható meg.

A másik tanulság, hogy a magnézium sajátos gyógyszertani hatással rendelkező méhizom-ellazító, lepénykeringést fokozó és vérnyomás csökkentő gyógyszer – nem pusztán nyomelem. Erre utal az a tény is, hogy a magnézium túladagolható. Túladagolásának tünetei a reflexkiesés és légzési elégtelenség. Szerencsére ez szájon át történő kezeléssel, a felszívódás hiánya miatt, nem következhet be.

Forrás: EgészségKalauz