Ezeket látta már?

Nyaki ultrahang vizsgálat menete: ezeket nézi meg az orvos

nyaki ultrahang, pajzsmirigy vizsgálat diagnózis

A nyaki ultrahang segítségével a kezelőorvos pontosabb képet kaphat az esetleges betegségek, daganatok súlyosságáról, vagy éppen arról, hogy hatásos-e a kezelés.

A nyaki ultrahang biztonságos, pontos eredményt adó, fájdalommentes és gyors vizsgálati módszer, mellyel általában a nyaki terület, a nyakban futó ereket, a nyirokcsomókat és a pajzsmirigyet ellenőrzik.

Az ultrahang a képalkotó diagnosztikai eljárások közé tartozik, a vizsgálat során a különböző közegekkel találkozó ultrahang visszaverődik vagy elnyelődik, ezt pedig az ultrahangos készülék elektromos jelekké alakítja, melyek utána a képernyőn látható formában is megjelennek. Az ultrahangos vizsgálat az egyik legelterjedtebb eljárás, egyrészt, mert a páciens számára nem jár együtt fájdalommal, kellemetlenséggel (a „legrosszabb”, ami egy ultrahangos vizsgálat során történhet, hogy hidegnek érezzük a vizsgálat során használt speciális zselét), gyorsan és olcsón elvégezhető, másrészt meglehetősen pontos eredményeket ad.

A nyaki ultrahang vizsgálata főként a nyak területével foglalkozik, de például a nyálmirigyeket is lehet vizsgálni ezzel a módszerrel. A leggyakrabban a nyirokcsomókat, a nyaki vérereket, valamint a pajzsmirigyet ellenőrzik az ultrahanggal, de tulajdonképpen bármilyen, a nyaki területen, illetve a szájüregben található elváltozást vizsgálhatnak az ultrahanggal.

Mikor lehet szükség nyaki ultrahangra?

Általában akkor írhatnak elő ultrahangos vizsgálatot, ha a nyaki területen valamilyen elváltozást, sejtburjánzást, duzzanatot, cisztát vesznek észre, vagy ha a nyaki területen nem gyógyuló gyulladás alakul ki. Nagyon gyakori, hogy a pajzsmirigyet vizsgálják ultrahang segítségével, így ugyanis már néhány milliméteres eltéréseket is észre lehet venni. A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata hozzájárulhat többek között a golyva, a pajzsmirigygyulladás, a pajzsmirigydaganat vagy a különböző autoimmun betegségek diagnózisához is. A nyaki ultrahanggal természetesen az is ellenőrizhető, hogy van-e eltérés a normális anatómiai jellemzőkhöz képest. Nyaki ultrahangra lehet szükség abban az esetben is, ha valamilyen beavatkozásra (pl. biopszia) készülnek, az ultrahangos vizsgálat során ugyanis pontosabb képet kaphat a szakorvos a nyak anatómiájáról.

A nyaki ultrahang segítségével a kezelőorvos pontosabb képet kaphat például az esetleges betegségek, daganatok súlyosságáról, vagy éppen arról, hogy hatásos-e a kezelés.

A nyakban húzódó erek ultrahangos vizsgálatának nagy szerepe van a stroke és az agyvérzés kockázatának felmérésében: az érszűkület sokszorosára növelheti ezeknek a súlyos problémának a rizikóját.

Hogyan készüljünk a nyaki ultrahangra?

A nyak ultrahangos vizsgálata nem igényel semmilyen speciális előkészületet. A vizsgálat előtt a nyakláncokat le kell venni, és a nyaki területet szabaddá kell tenni (nem célszerű pl. garbóban érkezni a vizsgálatra). A vizsgálat során a páciens általában a hátán fekszik és a nyakát párnával, összetekert törülközővel megtámaszthatják, így a fej enyhén hátrahajlik. Ez egy kicsit kényelmetlen lehet, de egyáltalán nem fájdalmas. A vizsgálat során a szakorvos kérheti, hogy valamelyik oldalra forduljunk el. Esetenként előfordulhat, hogy kontrasztanyagot fecskendeznek az erekbe, hogy pontosabb képet kapjanak. A vizsgálat általában csak néhány percet vesz igénybe.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen betegségek esetén érdemes pajzsmirigy ultrahangra menni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához