Ezeket látta már?

Térd-, hát- és lábfájdalom ellen ezek a gyógytornász legjobb tanácsai

öregség, idős kor, fájdalom, mozgás

Tévhit az, hogy az öregedés és a fájdalom együtt járj. A gyógytornász elmondja, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy a krónikus fájdalom enyhüljön, megszűnjön.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy az öregedéssel járó fájdalmat az életkor előrehaladtának természetes részeként értelmezzük. Ám Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek nem kell törvényszerűen így lennie.

Az öregedés egy természetes folyamat. Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy elmúlnak felettünk az évek, és érthető, hogy ezzel a ténnyel kellemetlen szembesülni. Elfogadjuk, hogy ráncosodunk, őszülünk és azt is, hogy idős korunkra gyengébbek leszünk. Azonban abbéli félelmünk, hogy ez a természetes folyamat fájdalommal fog járni, irreális.

A félelem és fájdalom ördögi köre

Amikor valami pozitívban hiszünk, például a gyógyulásunkban, az agyunk fájdalomcsillapító rendszerei aktiválódnak, és dopamin fröccsöt kapunk. Ennek fájdalomcsillapító hatása van és elégedettséget eredményez. Ezt nevezzük placebo hatásnak.

Ezzel ellentétben a félelem olyan agyterületeket aktivál, amelyek fokozzák a fájdalomérzetet, ez a nocebo hatás.

Ezt az összefüggést Alan Gordon Gordon pszichoterapeuta, a Los Angeles-i Pain Psychology Center alapítója így fogalmazta meg:

„A félelem az üzemanyag, amely életben tartja a krónikus fájdalmat.”

Tévhitek az öregedéssel kapcsolatban

Számos hiedelem él, melyek tudományosan megalapozatlanok, ám mégis beépültek a társadalom tudatába, és sokszor tényként kezeljük őket. Ezek közé tartozik számos öregedéssel kapcsolatos hiedelem is, mint például:

  • Az öregedéssel járó kopás fájdalmas.
  • 50 felett már normális, hogy fájdalmaink vannak.
  • A fájdalom idővel rosszabbodik.
  • A fájdalmat meg kell szokni.

Ez csak néhány példa, ám mégis sokat elmond arról, hogyan állunk az öregedés folyamatához. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a modern kutatások megdöntötték ezeket a tévhiteket. Az alábbi ábra jól szemlélteti, hogy lehet ízületi kopásunk fájdalommentesen és lehet fájdalmunk ízületi kopás nélkül is.

A félelem lerövidíti életünket

A félelem és fájdalom összefüggésével több kutatás is foglalkozott, egyikből kiderül, hogy a hetven év felettiek többsége azt hiszi, idős korban fájdalomban élni természetes. Egy másik vizsgálat során azonban arra jöttek rá a szakemberek, hogy azok, akik idős korukban pozitívabban állnak az öregedés folyamatához – nem pedig félelemmel -, jobb egészségi állapotban voltak, és átlagosan hét és fél évvel tovább is éltek, mint a negatív önképpel rendelkező azonos korú csoportok. Becca Levy, Ph.D., a Yale Egyetem kutatója állítja:

“Még, ha nem is vagyunk tudatában, a társadalomból átvett, az öregedéssel kapcsolatos negatív hiedelmek éveket vághatnak le az életünkből.”

Ha az öregedés fájdalommentes, miért lesz egyre több panasza egy idős embernek?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha a fentiek alapján az öregedés fájdalommentes lehet, akkor miért van az időseknek egyre több panaszuk? Ha testünket trauma éri, elindít egy regenerációt. Ha olyan nagy a trauma, hogy a test nem tudja meggyógyítani magát, a gyógyulásnak szövődményei lesznek, amik panaszokhoz vezetnek.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel lesz balesete, műtétje. Minél több balesetet szenved valaki, annál nagyobb eséllyel lesz kompenzációból adódó krónikus fájdalma. Szóval, nem azért lesz valakinek időskorában több panasza, mert a fájdalom “korral jár”, hanem mert többször van esélye megsérülni a testnek. A fentiekre kiváló példát mutat be Olosz József:

„Erzsike néni 73 évesen keresett fel alvását és mindennapjait megnehezítő isiász/lumbágó fájdalommal. Próbálta elfogadni, fogait összeszorítani és mantrázni magának, hogy az “Ő korában ez normális“, de már saját magát is alig tudta ellátni.

Mint kiderült, Erzsike néninek volt még fiatal korában egy vakbél műtétje és egy térdsérülése. Bár látszólag meggyógyultak ezek a sérülések, évek alatt komoly következményeket okoztak. Ezen területek kezelésével, panaszai teljesen megszűntek.”

Összegezve tehát:

Az időskori fájdalomban rendkívül nagy szerepet játszik a téves hiedelmekbe vetett vak hit, és a fájdalomtól való félelem. Az öregedés természetes, a test elhasználódásával pedig együtt jár az erőtlenség, az ősz haj és a ráncok, azonban a fájdalom nem feltétlenül. Amennyiben fájdalmat tapasztal, érdemes a dolgok mögé nézni, és megkeresni azt a korábbi traumát, ami a jelenlegi fájdalmat generálja. Kezelésével idős korban is élhet fájdalom nélkül!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a térde? Az ízületi ultrahang segíthet kideríteni az okát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájdalom

Forrás: Scherlockrehab
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához