A hüvelyváladék-átültetés lehet a megoldás a visszatérő fertőzésekre?

#hüvelyfertőzés #gombás fertőzés #bakteriális vaginózis #hüvelyfolyás
2019.09.20.

Az egészséges donoroktól kapott hüvelyváladék helyreállíthatja a vagina mikroba-flóráját, és megvédhet a visszatérő, nehezen gyógyítható fertőzésektől, például a bakteriális vaginózistól – vélik amerikai kutatók.

Egyre több tudományos kutatás támasztja alá, hogy az egészséges bélflóra számos betegség megelőzésében, illetve kezelésében szerepet játszik, és a bélflóra helyreállításához akár egészséges donoroktól származó széklet-átültetést is lehet alkalmazni.

A bélflóra egészsége az intim területekre is kihat

Ezt a módszert más szerveknél, így például a hüvelynél is fel lehetne használni, vélik amerikai kutatók, akik szerint a hüvelyváladék-átültetés hatalmas segítség lehet azoknak a nőknek, akiknek visszatérő, nehezen gyógyítható nőgyógyászati fertőzéseik, például bakteriális vaginózisuk van.

A bakteriális vaginózis fertőző, de nem szexuális úton terjedő betegség, melynek során a hüvely érzékeny mikroba-egyensúlya felborul, és a kártékony baktériumok elszaporodnak. A betegség jellegzetes tünetei a megnövekedett mennyiségű, kellemetlen, halszagú váladék és az égő-csípő érzés. Bár a bakteriális vaginózis önmagában nem súlyos probléma, de megnövelheti a különböző, szexuális úton terjedő fertőzések és a húgyúti problémák rizikóját is. A bakteriális vaginózis antibiotikumokkal jól kezelhető, de sajnos nagyon gyakori, hogy a betegség időről időre kiújul.

Szokatlan megoldás a fertőzések elkerülésére

A bakteriális vaginózis, és más, ehhez hasonló betegségek kialakulásának egyik fő oka, hogy megváltozik a hüvely mikroba-összetétele. A hüvely, a bélrendszerhez hasonlóan, számtalan baktériumnak ad otthont, ezek legnagyobb része jótékony hatása, például védi a szervezetet a fertőzésektől. Azonban, ha a hüvelyflóra egyensúlya felborul – gyógyszerszedés, nem megfelelő higiéniás szokások, hormonális változások miatt –, akkor a kártékony baktériumok elszaporodhatnak és betegségeket is okozhatnak. A káros baktériumok elszaporodása ráadásul a hüvely pH-értékével is összefügg, a túlságosan lúgos közegben kevésbé „szeretik” a jótékony baktériumok.

Egy, a Frontiers in Cellular and Infection Microbiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint az egészséges donoroktól vett hüvelyváladék átültetése helyreállíthatná a hüvelyflórát, ezzel pedig elejét lehetne venni a nehezen gyógyuló nőgyógyászati fertőzéseknek is.

20, 23 és 35 év közötti önkéntest vizsgáltak, és igyekeztek megállapítani, mitől válik valaki ideális hüvelyváladék-donorrá. A donorokat megkérték, hogy mintaadás előtt legalább 3 napig tartózkodjanak a szextől, emellett pedig azt is ellenőrizték, hogy nincs-e valamilyen fertőzésük, amelyet továbbadhatnának. A mintákat a hölgyek maguk gyűjtötték be egy rugalmas, pesszáriumra hasonlító eszköz segítségével.

Nem tud kigyógyulni a hüvelyfertőzésből? Ez lehet az oka!

„Ez a módszer gyors, könnyű és kényelmes, ráadásul egy-egy minta éppen elegendő anyagot biztosíthat egy átültetéshez” - mondta dr. Laura Ensign, a kutatás egyik vezetője.

Úgy találták, hogy ha a váladékmintában több a Lactobacillus crispatus nevű baktérium, akkor annak a pH-értéke is alacsonyabb, vagyis savasabb, ez pedig előnyösebb a szervezet szempontjából. Amennyiben sikerül az átültetéssel helyreállítani a hüvelyflórát, azzal nemcsak a bakteriális vaginózisban szenvedő nőkön lehetne segíteni, de azokon is, akiknek visszatérő gombás fertőzése van.

Forrás: EgészségKalauz