Ezeket látta már?

Endometriózis - ezek az ételek és italok ronthatnak az tüneteken

endometriózis, étel, ital, tünet, ront, kerül

Ha endomertiózissal küzd, ezeket az ételeket és italokat inkább kerülje.

Az endometriózis a fogamzókorú nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Ekkor a méh belső nyálkahártyája a méh üregén kívül is megjelenik, reagál a menstruációs ciklus változásaira, és olyan panaszokban nyilvánulhat meg, mint a puffadás, fájdalmas közösülés, hasmenés, kínzó hasi görcsök, erős, fájdalmas menstruációk.

Az endometriózis nem gyógyítható, ám kezeléssel (gyógyszeres, műtéti) a tünetek csökkenthetők. Terápiája azért fontos, mert annak hiányában a tüneteken kívül meddőség, ciszták, hólyag-és bélproblémák, összenövések léphetnek fel.

Étrenddel a tünetek enyhítése érdekében

Bár az étrend megváltoztatásával nem lehet megszabadulni az endometriózistól, ám bizonyos élelmiszerek kerülése segíthet a tünetek enyhítésében. Hogy melyek ezek?

Magas FODMAP-tartalmú ételek

Hogy mi az a FODMAP? Ez egy rövidítés, mely az oligoszacharidokat, diszacharidokat, monoszacharidokat és poliolokat jelenti. Ide tartozik például a fruktóz, a laktóz, a szorbitol, a galakto-oligoszacharid és a fruktán is. Olyan szénhidrátokra és cukrokra vonatkozik, amelyeket a szervezet nehezen képes megemészteni.

Kutatók szerint akárcsak az IBS-nél, endometriózis esetén is jelentősen csökkentheti a panaszokat a FODMAP diéta, mivel az érintettek bélrendszeri idegi végződéseik érzékenyebbek az átlagosnál.

Magas FODMAP-tartalmú ételek: többek között az alma, a cseresznye, fokhagyma, a borsó, a csicseriborsó, a glutén és a tejtermékek is.

Laktóz, glutén

Egyes nézetek szerint a manapság igencsak démonizált laktóz és glutén szintén ronthatja az endometriózisos tüneteket.

- Az endometriózis egy szisztémás gyulladásos állapot... a glutén, a tejtermékek, a laktóz súlyosbíthatja ezt a gyulladást és ronthatja az endometriózis tüneteit – mondta Jessica Horwitz, egy női egészségügyi klinika klinikai vezetője.

A Frontiers in Nutrition kutatása azonban azt találta, hogy napi háromnál több tej, joghurt, kefir, sajt (vagy egyéb tejtermékek) fogyasztása csökkentheti az endometriózis kialakulását.

Transzzsírok

A transzzsírok az egész szervezetre igen káros hatást gyakorolnak. Megemelhetik ugyanis a "rossz" koleszterin, a triglideridek és a gyulladásos fehérjék szintjét (TNF, CRP, interleukin-6) is. Éppen ezért fokozzák az érelmeszesedés, a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, sőt, kutatások azt találták, hogy a transzzsírok és a cukrok növelhetik a gyulladást és az endometriózis kockázatát - írja a Huffington Post.

Vörös hús

Egy 2018-as tanulmányban megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik naponta több mint két adag vörös húst fogyasztanak, 56%-kal nagyobb az endometriózis kialakulásának kockázata.

- Ráadásul tudjuk, hogy az endometriózis egy ösztrogén által vezérelt betegség, ezért az ösztrogéntartalmú élelmiszerek, például a vörös húsok minimalizálása igen hasznos lehet- mondta Dr. Gabrielle Whitmore , a Colorado Egyetem munkatársa.

Ehelyett növeljük a rostok bevitelét, mely nem csak székletürítést könnyíti meg, de hozzásegíthet a fogyáshoz, valamint csökkentheti az ösztrogén mennyiségét is a véráramban. Éppen eredményesen mérsékelheti az endometriózis tüneteit.

Alkohol

Valószínű nem mondunk újat azzal, hogy az alkohol fogyasztása súlyosbíthatja az endometriózis tüneteit, mivel megváltoztathatja szervezetük ösztrogén metabolizmusát, és magasabb hormonszinthez vezethet.

- A sok alkohol fogyasztása fokozhatja a gyulladást okozhat, ráadásul az ösztrogén mennyiségére sincs jó hatással - figyelmeztet a szakértő.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fájdalmas endometriózis: a hasmenés az egyik tünete

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

endometriózis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához