Szponzorált tartalom

Ezért „támadhat” télen (is) a hüvelygomba!

#Micovag #Stressz #hüvelygomba #táplálkozás
2021.01.12.

Az idei télen a sok stressz miatt hajlamosabbak lehetünk az intim nyavalyákra, mint ahogy az egészségtelen táplálkozás sem tesz jót a női egészségnek.

Ha gyengül az immunitás, a hüvelygomba is lehet gyakoribb „vendég”

Azt hinnénk, hogy a hüvelyfertőzések jobbára csak nyáron jelentkeznek, míg a telet inkább a felső légúti nyavalyák szezonjának véljük. Rossz hír, hogy ha nem óvjuk, illetve erősítjük az immunrendszerünket, az intim fertőzések kockázata a téli hónapokban ugyanúgy fennállhat. Hiszen ha a szervezet ellenállóképessége valamilyen okból meggyengül, olyankor a hüvelyflóra érzékeny egyensúlya is könnyen felborulhat. Az idei télen amúgy is sokat stresszelünk – ki a munkáját félti, ki a szerettei egészségéért aggódik –, márpedig a folyamatos feszültség senkinek nem tesz jót. Arról nem is szólva, hogy sok esetben a legkomolyabb veszélyt még csak nem is a vírusok jelentik az egészségünkre, hanem az életmódunk, ideértve a táplálkozási szokásainkat is.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Az egészségtelen étkezés több veszélyt rejt, mint gondolnánk

Télvíz idején csak korlátozott mennyiségben kerül a tányérunkra friss zöldség és gyümölcs, ráadásul az ünnepek alatt előszeretettel függesztettük fel a diétáinkat, sőt a mértékletességet is sokan sutba dobták. Elvégre ki látott már karácsonyt bejgli vagy töltött káposzta nélkül, a disznótorok szezonja pedig még csak most kezdődik…

Pedig a nehéz és egészségtelen ételek megnehezítik az emésztést, és egyúttal az immunrendszerünket is próbára teszik. Többek között ez is az oka annak, hogy sokan éppen a téli időszakban szoktak egyik betegségből a másikba esni. Legyengült immunrendszerrel pedig egy nőnek a hüvelygomba kialakulására is jóval nagyobb lehet az esélye.

A meggyengült immunitás ezért kedvezhet a hüvelygombának

A hüvely rendkívül összetett belső élővilággal bír: ez a természetes hüvelyflóránk, amelyet számos baktérium és gomba alkot. Normál esetben megtalálható benne többek között a „rettegett” Candida gomba is – csak éppen mindaddig semmi gondot nem okoz, amíg túl nem szaporodik. Amíg egészségesek vagyunk, és a hüvelyflóra érzékeny belső egyensúlyát semmi nem zavarja meg, addig a hüvelygomba kialakulásának is csekély a valószínűsége. Ám ha valaki összevissza eszik, vagy csak rendszeresen túlstresszeli magát, illetve egyéb módokon gyengíti a szervezetét, annak bizony – nők esetében – a hüvelyflóra egyensúlya is kárát láthatja.

Mit tehetünk, mi segíthet hüvelygomba esetén?

A hüvelygomba jellegzetes tünete az égő érzés és viszketés a hüvelyben, illetve a szeméremtájékon, valamint a darabos, túrós-szemcsés állagú hüvelyi folyás. A panaszokat észlelve tanácsos mielőbb nőgyógyászhoz fordulni, aki előírja a megfelelő gombaellenes terápiát, illetve többnyire helyi, kiegészítő kezelésére is szükség van, amelyhez a patikában, recept nélkül kapható gombaellenes kúpot használhatunk. Olyat válasszunk, amely nemcsak a gomba szaporodását képes megfékezni, hanem a kellemetlen viszketést és fájdalmat is csillapítja.

Ha pedig szeretnénk elkerülni a hüvelygomba kialakulását, illetve visszatérését, akkor nem árt újragondolnunk az életmódunkat, valamint az étkezési szokásainkat.

Forrás: Phytotec Hungária