Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hasznos tippek: így előzzük meg a hüvelygombát

A hüvelygomba rengeteg nő életét megkeseríti. Az égő, viszkető érzés a mindennapokat is megnehezíti, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot és tippet, ami segíthet abban, hogy elkerüljük a hüvelygomba kialakulását.

A hüvelygomba a leggyakoribb intim fertőzések egyike. Bővebb folyással jár, és a nemi szerven jelentkező égő érzés és viszketés sok nő életét megkeseríti. A fertőzés negatívan hat a szexuális életünkre, és a mindennapjainkat is megkeseríti. Ráadásul a hüvelygomba nagyon gyakori, négyből három nő átélte már a kellemetlen tüneteket.

A gombás hüvelyfertőzést leggyakrabban a hüvelyflórában jelen lévő Candida albicans gombafaj túlszaporodása okozza. Ezt különböző tényezők segíthetik, például a nem jól szellőző alsóruházat, az antibiotikumok szedése, a hüvely savas kémhatásának megváltozása, de akár az elhízással is összefügghet, valamint befolyásolhatják a hormonrendszerre ható tényezők is, mint a terhesség vagy a fogamzásgátló használata.

Mit kell tennünk, hogy elkerüljük a hüvelygombát?

1 A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem szellőznek jól, mert nagyon szűkek, vagy műszálas az anyaguk, elősegítik az elszaporodásukat. Hasonló problémát okozhatnak a szűk nadrágok, a harisnyák és az alsónemű éjszakai viselése is. Ezért törekedjünk arra, hogy inkább pamutból készült alsónemüket viseljünk.

2 A hüvelygomba hátterében a stressz is állhat: a Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem tudnak túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is. Próbáljuk ezért kerülni a stresszt és alkalmazzunk tudatos relaxációt, amennyire csak lehetséges.

3 A gyakori intim mosakodással, az illatos, lúgos tisztálkodó szerekkel, intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely egészséges, savas pH-ját, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, és emiatt a Candida gombák is könnyebben szaporodnak. Figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az intim tisztálkodást!

4 Bár a Candida-diétáról kiderült, hogy önmagában nem hatásos a gomba ellen, ám az mégsem árt, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A szénhidrátdús ételek mennyiségének csökkentése mindenképpen pozitív hatással van az egészségünkre.

5 Ha hüvelygombánk van, a nőgyógyász célzott terápiát fog javasolni, ám ezt kiegészíthetjük recept nélkül kapható, a tünetenyhítést segítő és a fertőzés visszatérésének megakadályozása szempontjából hasznos összetevőket tartalmazó hüvelykúppal is.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához