Ezeket látta már?

Hüvelyi vérzés: ezek a betegségek okozhatják

menzesz

Időnként előfordul, hogy a menstruációtól függetlenül tapasztalható a vérzés. Kell-e ilyenkor aggódni?

A legtöbb esetben a hüvelyi vérzés a nők számára ismerős menstruációt jelenti. A női ciklus során a különböző hormonális változások hatására a méh belsejét borító nyálkahártya megvastagszik (így készül fel a megtermékenyített petesejt beágyazódására), majd, ha nem történik meg a fogantatás, leválik, és vér formájában a hüvelyen keresztül kiürül a szervezetből. A menstruáció átlagosan 28-30 naponta következik be, a vérzés 3-6 napig tart.

Hormonális okok a hüvelyi vérzés hátterében

Azok a kivételes esetek, melyekben a menstruációs vérzés kóros (például azért, mert igen nagy vagy éppen túlságosan is kis mennyiségű vér távozik, esetleg erős fájdalmakkal, görcsökkel jár a menstruáció, vagy hosszabb ideig elhúzódik), a hölgyek csak kisebb részét érintik, és a leggyakrabban hormonális okok állnak a jelenség hátterében. Mindenképpen érdemes azonban ezekben az esetekben is beszélni a nőgyógyásszal, akárcsak akkor, ha a menstruáció rendszertelen.

Bár időnként nem a menstruáció során távozik vér a hüvelyből, de ezek a jelenségek nem mindig számítanak kórosnak. Például előfordul, hogy valaki az ovuláció, vagyis a peteérés idején tapasztal meg úgynevezett pecsételő vérzést, mely kis mennyiségű és általában egy-két napon belül el is múlik.

Hüvelyi vérzés: nem elhanyagolható "külső" hatások

Ahhoz, hogy megállapítsuk (illetve, a szakorvos megállapíthassa), hogy a hüvelyi vérzés abnormális-e, több szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt, hogy hol tartunk a menstruációs ciklusunkban, lehetséges-e, hogy csak a korábban említett, ovulációkor jelentkező pecsételő vérzésről van-e szó. Várandós-e az, aki a vérzést tapasztalja? Illetve, fontos megjegyezni a vérzés jellegzetességeit, például a távozó vér mennyiségét, a vérzés hosszát, a vérzést kíséri-e görcs, fájdalom, folyamatos a vérzés, vagy elmúlik és visszatér? Köthető-e esetleg a vérzés valamilyen "külső" hatáshoz, például egy új gyógyszerhez, fogamzásgátló eszközhöz (pl. nemrég felhelyezett IUD-hez, vagyis spirálhoz) vagy a szexuális együttléthez? Megzavarhatja a normális menstruációs ciklust, így azon kívül is vérzést okozhat például egy súlyos, krónikus betegség, vagy komoly, elhúzódó stresszhelyzet is.

Különösen oda kell figyelni a hüvelyi vérzésre akkor, ha olyan hölgyek tapasztalják ezt meg, akik már beléptek a változókorba, vagyis már nincs rendszeres menstruációjuk. Náluk előfordulhat, hogy a hormonpótló terápia okozza a vérzést, ritkábban azonban a vérzés oka lehet daganatos betegség, vagy úgynevezett hiperplázia (vagyis a méh nyálkahártyájának túlburjánzása).

Kutatások szerint a várandós hölgyek közel egyharmada tapasztal valamilyen vérzést a terhesség hetei alatt, különösen az első trimeszterben. Ez lehet úgynevezett beágyazódási vérzés (közvetlenül a terhesség elején, mikor a "normál" menstruációnak meg kellene jönnie), de jó néhány esetben nem is lehet meghatározni, hogy mi okozza a vérzést. Ha a várandós kismama hüvelyi vérzést tapasztal, mindenképpen haladéktalanul keresse fel a nőgyógyászát, mert ez a vetéléstől a méhlepény-problémákon át fertőzésekig sok mindenre utalhat!

Hüvely vérzést okozhat nyálkahártya gond is

A szexuális együttlét közben vagy után jelentkező hüvelyi vérzés utalhat egyszerű sérülésre, de szexuális úton terjedő, fertőző betegségekre, a méhnyak-, illetve a méhszáj problémáira, sőt akár hormonális zavarokra is (az alacsony ösztrogénszint ugyanis hüvelyszárazságot, a hüvelyt borító nyálkahártya elvékonyodását, sérülékennyé válását is okozhatja).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: EgészségKalauz