Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Befolyásolható-e a változókor kezdete vagy a tünetek erőssége?

Depositphotos.com_EK_Phytotec_2020_május

Manapság divat versenyt futni az idővel. Titkoljuk az életkorunkat – ha máshol nem, a munkaerőpiacon a legtöbben rákényszerülünk – , és persze az öregedés jeleit is ki-ki igyekszik elkendőzni. De tehetünk-e a szervezetben zajló „láthatatlan” öregedés, azaz a klimax ellen?

Akadnak persze olyan nők is, akik látványosan beletörődnek a megváltoztathatatlanba, és szinte elhanyagolják magukat, mint ahogy a másik véglettel is gyakran találkozhatunk: egyesek a legdrágább szépészeti beavatkozásokra és plasztikai műtétekre sem sajnálják a pénzt és az energiát, kétségbeesetten próbálva minél tovább megőrizni a fiatalságukat.

Ám mindez csak a látszat. A belső öregedést a drága ránctalanító kezelésekkel sem lehet megállítani, hiszen a női hormonháztartás átalakulása a negyvenes életévek vége felé általában menthetetlenül elkezdődik. Ez a klimax időszaka, amely több éven át elhúzódó folyamat. A változókort a menstruáció végleges elmaradása zárja le, ám addig számos változáson megy keresztül a női szervezet. A két fontos petefészekhormon közül a progeszteron szintjének csökkenése vérzészavarokat okoz, az ösztrogénhiány pedig a legváltozatosabb „klimaxos” tüneteket hívhatja elő, köztük az ismert hőhullámokat, a fáradékonyságot, az alvászavarokat, illetve a „klimaxos hisztinek” nevezett szélsőséges hangulatingadozást. Az ösztrogénhiány emellett fokozza a csontritkulásra, a magas vérnyomásra és az elhízásra való hajlamot is, mint ahogy a koleszterinszint is emelkedésnek indulhat miatta.

Megállítható-e a menopauza?

A változókor kezdetét sajnos nem tudjuk befolyásolni. Hogy kinél mikor „indul”, azt számos olyan tényező határozza meg, amikkel szemben tehetetlenek vagyunk. Ide tartozik a genetika, a szüléseink száma, az első menstruációnk időpontja, de még az is, hogy a Föld melyik részére születtünk. Az viszont nagyban rajtuk is múlik, hogyan éljük meg a klimaxunkat, illetve hogyan próbálunk úrrá lenni az ezzel járó nehézségeken.

Hogyan éljük meg a klimaxot: ez főleg „fejben” dől el!

Sok mindenre mondják, hogy alapvetően fejben dől el, és nincs ez másképp a változókorral sem. Rajtunk áll, hogy megadjuk-e magunkat a hormonok játékának, avagy aktívan, tudatosan teszünk a tünetek csökkentéséért. Nagyanyáinknak még nem volt más választásuk, mint összeszorított foggal tűrni, és kivárni a klimaxuk végét. A mai modern nő viszont már tisztában van vele, hogy életmódváltással, étkezéssel, mozgással, vagy akár gyógynövények segítségével sokat tehet a klimaxos mindennapok megkönnyítéséért.

A hormonpótlás egyre kevésbé népszerű, és nem is mindenkinek ajánlott

A klimaxos tünetek enyhítésének legkézenfekvőbb alternatívája a hiányzó hormonok visszapótlása, a hormonkezelés azonban nem játék, és nem véletlenül lehet csakis orvosi javallatra, illetve ellenőrzés mellett alkalmazni. A hormonterápiát általában akkor írják elő, ha a változókori tünetek olyan mértékben rontják az életminőséget, hogy az már megnehezíti a mindennapokat, illetve a munkavégzést. De ha valakinél, vagy akár csak a családja nőtagjainál előfordult emlőrák vagy trombózis, máris nem javasolt a hormonpótlás, mivel az növelheti ezen betegségek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor sok nő szívesebben vált életmódot vagy próbál ki inkább gyógynövényes szereket, mintsem hormonokat szedjen.

Néhány jó tanács, ami segíthet a klimaxos panaszok ellen:

- rendszeres testmozgás: akár csak heti egy-két jógaóra vagy tempós gyaloglás is elég

- kiegyensúlyozott étrend: sok vitamin, több rost és zöldség, kevesebb szénhidrát

- dohányzás, alkohol, kávé és erős fűszerek mellőzése: kevesebb hőhullám várható, ha ezeket elhagyjuk!

- gyógynövények, amelyek hasznosak klimaxos nőknek: a Cimicifuga (poloskavész) a testi tünetek mérséklésére; a lelki tünetekre pedig például levendula vagy orbáncfű

- pozitív életszemlélet: pl. új szabadidős tevékenységek, hobbik kipróbálása

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához