Ezeket látta már?

Petefészek-gyulladás: ha így görcsöl a hasa, forduljon orvoshoz!

petefészek-gyulladás, petevezeték gyulladás, gyulladásos betegségek, medencetájéki fájdalom

Milyen tünetek utalhatnak petefészek-gyulladásra?

A petefészek, illetve a petevezeték gyulladása évente több millió nőt érint világszerte, és ha nem kezelik megfelelően, akár olyan súlyos szövődményei is lehetnek, mint a krónikus fájdalom, a meddőség vagy a daganatos betegségek.

Petefészek-gyulladás okai

A petefészket, a petevezetéket, a méhet érintő gyulladásos betegségeket összefoglaló néven kismedencei gyulladásnak (pelvic inflammatory disease – PID) nevezik. A betegség oka a legtöbb esetben valamilyen kórokozó, melyek a hüvelyből kerülhetnek "feljebb", a petevezetékbe vagy a petefészekbe. Éppen ezért a kismedencei gyulladás rizikóját jelentősen növeli többek között a szexuális partnerek gyakori váltogatása, illetve a rendszeres hüvelyöblítés.

A kismedencei gyulladás megfelelő, időben elkezdett kezelése rendkívül fontos, a betegségnek ugyanis súlyos szövődményei lehetnek, többek között például teherbeesési nehézségek és meddőség, méhen kívüli terhesség, vagy krónikus medencetájéki fájdalom. Ritka, de igen veszélyes szövődmény lehet, ha a fertőzés a májat is megtámadja.

Milyen tünetekkel járhat együtt a kismedencei gyulladás?

A betegség tünetei a fertőzés súlyosságától függnek, előfordulhat, hogy valaki (különösen az első időszakban) semmilyen tünetet nem tapasztal, másoknál viszont igen intenzíven jelentkezhetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a

  • láz és hidegrázás,
  • a közösülés közbeni fájdalom és túlérzékenység,
  • fájdalmas vizeletürítés,
  • a hányinger és hányás,
  • az étvágytalanság
  • és az általános gyengeség.
  • A tünetek gyakran a menstruációs vérzés utolsó napjaiban, vagy az azt követő 7-10 napban érezhetőek.

Szintén igen jellemző az alsó hasi tájékot érintő fájdalom, mely általában tompa és görcsös, a has mindkét oldalát érinti és állandó, nem pedig hullámokban jelentkező. A fájdalom kisugározhat a hát alsó részébe és a derékba is. A fájdalom intenzitása nem állandó, a betegek beszámolói szerint mozgás, sportolás (vagy éppen a már említett közösülés) hatására erősebbé válhat. A fájdalom általában nem tart tovább egy hétnél; a 3-4 hétnél is hosszabb ideig tartó alhasi fájdalom egyáltalán nem jellemző a kismedencei gyulladásra, annak oka más betegségben keresendő.

Mikor kóros a menstruációs vér? Kattintson tovább!

Az esetek mintegy háromnegyedében a hüvelyváladék állagának, mennyiségének megváltozása is megfigyelhető: a váladék a megszokottnál nagyobb mennyiségű, sűrűbb és kellemetlen szagú. Ritkábban, de jelentkezhet közösülés utáni vérzés is.

Mivel a tünetek meglehetősen általánosak, más, a női nemi szerveket érintő problémákra (pl. petefészekcisztára, endometriózisra, méhen kívüli terhességre, stb.) is utalhatnak, igen fontos a nőgyógyászati vizsgálat. A manuális vizsgálat során jelentkező alhasi fájdalom vagy túlérzékenység szintén a kismedencei gyulladás egyik jellegzetes tünete.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a nőgyógyászati okok állhatnak a derékfájás hátterében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#endometriózis

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához