Ezeket látta már?

Zsíros bőr, hasi zsír: ez a nőgyógyászati probléma is okozhatja!

PCOS  policisztás ovárium tünete meddőség hajhullás oka

Még mindig keveset tudunk a betegségről, vagy tabuként kezeljük.

Ez lehet az oka annak, hogy nem ismerjük fel a tüneteket és természetesnek vesszük a fájdalmas menstruációt, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a pattanásos, zsíros arcbőrnek, a hasunkra rakódó zsírt pedig a helytelen táplálkozásnak tudjuk be. Pedig ezek a panaszok utalhatnak PCOS-re is.

Hogyan ismerjük fel a tüneteket és miért forduljunk mihamarabb orvoshoz?

A PCOS egy komplex, több szervet érintő hormonális és anyagcsere betegség, amely gyakran társul inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal is. Szinte bármelyik korosztályt érintheti, ráadásul a tünetei elég változatosak, egyénenként eltérőek lehetnek, ezért a diagnózis felállítása sem könnyű feladat. Azonban vannak olyan jellegzetes panaszok, amelyek utalhatnak a betegségre, ezért, ha ezeket, akár egyszerre többet is tapasztalunk magunkon, érdemes felkeresni a nőgyógyászunkat. Annál is inkább, mert a betegség magától nem múlik el, ám a megfelelő kezeléssel és az egyénre szabott életmódváltással korában tartható, így lehetőségünk van arra, hogy teljes éltet éljünk PCOS-szel is” – mondta dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont nőgyógyász főorvosa.

Mitől alakulhat ki a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma hátterében állhatnak örökletes tényezők, de a környezeti hatások, hormonális változások, és az életmódbeli faktorok is felelőssé tehetők a kialakulásáért, valamint a stressz és a pszichés problémák szerepe sem elhanyagolható.

Kiket érint?

A PCOS minden korosztályt egyaránt érinthet, eltérő tünetekkel. Gyermekkorban is előfordulhat, ilyenkor a legjellemzőbb formája a kóros elhízás. Amikor elindul a női nemi hormonok termelődése, menstruációs zavarok formájában jelentkezhet, később pedig, fogamzóképes korban tünete lehet a meddőség is.

Milyen tünetei vannak?

A PCOS legjellemzőbb tünetei:

  • nem jelentkező, ritka, rendszertelen vagy fájdalmas menstruáció
  • ovulációs fájdalom
  • meddőség
  • pattanásos, zsíros bőr
  • hajhullás, a haj elvékonyodása, férfias típusú kopaszodás
  • gyors súlygyarapodás, elhízás
  • hirtelen hangulatváltozás, hangulatingadozás, alvászavar, depresszió

Diagnosztizálás és kezelés

A PCOS nőgyógyászati vizsgálattal, kiegészítve labor- és UH-vizsgálattal deríthető ki. Ha a három fő tünetből – rendszertelen menstruáció és peteérési zavar, nőgyógyászati vizsgálat során felfedezett ciszták, vagy a férfihormon túlsúlya – kettő fennáll és ha nincs egyéb olyan betegség, amely ezeket a tüneteket okozza, akkor nagy valószínűséggel PCOS-szel van dolgunk.

A betegség nem gyógyítható, de a tünetek diétával, életmódváltással, rendszeres testmozgással, vagy gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők, sőt akár megszüntethetők. Ebben az esetben azonban nem szabad feladni a terápiát, ugyanis a tünetek visszatérhetnek.

„A PCOS-t vegyük komolyan, mert a kezeletlen betegség meddőséget is okozhat és menstruációs zavart idézhet elő. Ezen kívül pedig a PCOS-hez gyakran társuló inzulinrezisztencia számos más egészségkárosodásért lehet felelős, mint például a cukorbetegség és annak következményei. Nagyon fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a betegséggel. Merjünk segítséget kérni, orvoshoz fordulni, hogy mihamarabb elkezdődhessen a személyre szabott kezelés” – tette hozzá a főorvos úr.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mellrák: ha elmúlt 35 éves, ezekre a vizsgálatokra menjen el!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

menstruáció zavarai

Forrás: Budai Egészségközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához