Ezeket látta már?

Pajzsmirigy diéta: ezeket kell tudni a goitrogén élelmiszerekről

Dietetika
2024. október 18. 19:54
pajzsmirigyzavar diéta étkezés goitrogén

Akárcsak cukorbetegség esetén, pajzsmirigyzavar esetén is vannak olyan ételek, melyeket érdemes kerülni.

A pajzsmirigyzavarok igen gyakori problémának számítanak, Magyarországon főleg. A betegség kezelése a legtöbb esetben gyógyszeres, ám az kevesen tudják, hogy vannak olyan élelmiszerek, melyek ronthatnak az eredményeken. Ezek az úgynevezett goitrogén ételek.

Mik azok a goitrogén ételek?

A goitrogén ételek olyan élelmiszerek, amelyek gátolhatják a pajzsmirigy hormonjainak termelődését és elősegíthetik a golyva (pajzsmirigy megnagyobbodás) kialakulását. Ezek az ételek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek több úton befolyásolhatják a pajzsmirigy működését: egyrészt megakadályozzák a jód bejutását a pajzsmirigybe, amely elengedhetetlen a pajzsmirigyhormonok termeléséhez, másrészt beavatkozhatnak a pajzsmirigy-peroxidáz (TPO) enzim működésébe, amely a jódot a tirozin aminosavhoz köti (ez képezi a pajzsmirigyhormonok alapját). Mindezeken túl megzavarhatják a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) működését, amely szabályozza a hormontermelést.

A goitrogének és a pajzsmirigyműködés közötti kapcsolatot először 1928-ban írták le, amikor a tudósok friss káposztát fogyasztó nyulaknál pajzsmirigy megnagyobbodást figyeltek meg.

Éppen ezért, azoknak, akiknek pajzsmirigyproblémáik vannak (különösen, akik pajzsmirigy alulműködésben szenvednek vagy strúmájuk van), érdemes óvatosan, kisebb mennyiségben fogyasztaniuk ezeket az ételeket.

A goitrogének típusai

  • glükozinolátok: ezek a vegyületek goitrin és tiocianát nevű anyagokra bomlanak, amelyek megzavarhatják a jód felszívódását és gátolhatják a pajzsmirigyhormonok képződését. Keresztes virágú zöldségekben, például brokkoliban, karfiolban és kelbimbóban találhatók.
  • izoflavonok: fitoösztrogénként működnek és közvetlenül befolyásolhatják a pajzsmirigyhormonok termelését és metabolizmusát. Szójatermékekben, például tofuban vannak jelen.
  • tiocianátok: a jód felvételét akadályozzák a pajzsmirigyben, ezáltal gátolják a pajzsmirigyhormonok termelését. Bizonyos gyökérzöldségekben, például az édesburgonyában találhatók.

Nem mindegy az elkészítési mód

A goitrogén vegyületek hatékonysága csökken a főzés, hőkezelés és egyéb feldolgozási módszerek során, így például a brokkoli és a kelkáposzta főzése jelentősen mérsékelheti a pajzsmirigyre gyakorolt káros hatásukat.

Pajzsmirigy problémára gyanakszik? Ezek a vizsgálatok a legfontosabbak
Ez a cikk is érdekelheti

Pajzsmirigy problémára gyanakszik? Ezek a vizsgálatok a legfontosabbak



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# pajzsmirigyzavar # táplálkozás # étkezés # goitrogén ételek # pajzsmirigy

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés