Ezeket látta már?

5 étrend-kiegészítő depresszió ellen

orbancfu

Magyarországon is egyre több ember fordul az alternatív gyógyászat felé és használja a komplementer medicina készítményeit a vitamin- és nyomelemtartalmú étrend-kiegészítőktől a gyógynövényeken és az aromaterápiás készítményeken át a homeopátiás szerekig. Céljuk elsősorban a megelőzés – amely elv az alternatív orvoslás alapjait képezi –, a mentális egészség megőrzése, de valóban hatékonyak ezek a készítmények?

Egyes szerek esetében tudományos bizonyítékok vannak azok hatékonyságára, mások esetében nem állnak rendelkezésre adatok, míg egyes készítmények hatástalannak bizonyultak. Az sem mindegy, honnan származnak a hatásosságra vonatkozó információk: szigorú szabályok szerint zajló kettős-vak randomizált klinikai vizsgálatokból vagy a cégek jól kitalált marketingkampányaiból.

A hangulatjavító hatású, illetve a klinikai depresszió kezelésében a legtöbbet vizsgált és leggyakrabban használt étrend-kiegészítőket vesszük sorra az alábbiakban.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak három típusa vesz részt anyagcserénk szabályozásában. Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a kevés, halból származó omega-3 zsírsavat tartalmazó étrend kapcsolatban állhat a depressziós tünetek fokozott kockázatával. Ezt azóta számos más vizsgálat is igazolta, így az omega-3 zsírsavak akár az antidepresszáns gyógyszerekkel együtt is alkalmazhatóak. 2012-ben pedig azt is igazolták, hogy az omega-3 zsírsavak a bipoláris zavar kezelésében is hatékonyak.

SAMe

A S-adenozil-metionin (SAMe) a szervezet szinte valamennyi szövetében és a testfolyadékokban is előfordul, fontos szerepet játszik az olyan agyi ingerületátvivő anyagok termelésében és lebontásában, mint a szerotonin, a melatonin és a dopamin. Kettős-vak vizsgálatokban a SAMe (napi 800-1600 mg) hatékony antidepresszánsnak bizonyult, ráadásul kevesebb mellékhatással is járt és az antidepresszánsokra adott választ is javította. Bár drága, a SAMe jól tolerálható és használatakor csak enyhe mellékhatásokkal kell számolni (fejfájás, nyugtalanság, álmatlanság, gyomor-bél panaszok).

Orbáncfű

Az orbáncfüvet (Hypericum perforatum) régóta használják orvosi célokra. Ezidáig több mint 40 vizsgálat foglalkozott antidepresszív hatásával. Egy átfogó elemzés szerint, amelyben összesen 5489 beteg adatait elemezték, az orbáncfű hatásosabbnak bizonyult a placebónál, továbbá hatása összemérhető volt az antidepresszánsokéval. A gyógyszerkölcsönhatások kockázata miatt a más gyógyszereket is szedő páciensnek mindenképpen konzultálniuk kell kezelőorvosukkal, mielőtt orbáncfűtartalmú készítményt kezdenének szedni. Fontos megjegyezni, hogy az orbáncfüvet tilos antidepresszánsokkal együtt alkalmazni, mivel életveszélyes szerotonin-szindróma alakulhat ki.

NAC

Az N-acetil-cisztein (NAC) erős antioxidáns hatású aminosav, amelyet régóta használnak a paracetamol-túladagolás kezelésére. Kimutatták azonban, hogy bipoláris zavar esetén a NAC javítja a depressziós tüneteket. Egy 75 bipoláris zavarban szenvedő páciens részvételével készült 24 hetes vizsgálatban a naponta kétszer szedett 1 gramm NAC jelentősen javította a depressziót, mellékhatások pedig nem jelentkeztek. A gyógyszerek mellett más segítség is étezik a depresszió kezelésében. Kattintson!

Cink

A cink számos élelmiszerben megtalálható ásványi anyag és egyre több bizonyítékunk van arra, hogy enyhíti a lehangoltságot. Két, 60 illetve 120 páciens bevonásával készült 12 hetes vizsgálat során kiderült, hogy antidepresszánsokkal együtt szedve a cink jelentősen javította a depressziós tüneteket. Napi 30 mg cink szedése biztonságos, de felszívódásához aminosavakra van szükség, emellett nem javasolt éhgyomorra bevenni, mivel hányingert okozhat.

Valamennyi étrend-kiegészítővel kapcsolatban elmondható, hogy alkalmazásuk előtt mindenképpen ki kell kérni orvos tanácsát, különösen, ha más gyógyszert is szednünk kell.

Forrás: IFLScience, The Lancet, Cochrane Database Syst Rev., Biol Psychiatry

Forrás: EgészségKalauz