Ezeket látta már?

Agresszió és függőség: ugyanazok az idegi hálózatok szabályozzák őket?

agresszió, memória, függőség, idegi pálya

Vajon, ugyanazok az idegi hálózatok szabályozzák a jutalmat, a függőséget, az agressziót, a táplálkozást és akár az alvást is?

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmány alapján arról, hogy a tanuláshoz, a memóriához, az agresszióhoz és más összetett viselkedésekhez szükséges gének körülbelül 650 millió évvel ezelőtt keletkeztek:

"Régóta tudjuk, hogy az olyan monoamin típusú kémiai anyagok, mint a szerotonin, a dopamin és az adrenalin, szerepet játszanak az olyan összetett viselkedésekben és funkciókban, mint a tanulás és a memória, valamint az olyan folyamatokban, mint az alvás és a táplálkozás.

Azonban kevésbé volt biztos a monoaminok előállításához, érzékeléséhez és lebontásához szükséges gének eredete. A számítástechnikai módszerek segítségével a kutatók rekonstruálták e gének evolúciós történetét.

Ez a felfedezés mélyreható befolyást gyakorolhat az olyan összetett viselkedési formák evolúciós eredetére, mint például a monoaminok által szabályozott viselkedések, amelyeket embereknél és más állatoknál figyelünk meg.

A szerzők felvetik hogy az idegrendszeri hálózatok szabályozásának ez az új módja szerepet játszhatott az úgynevezett kambriumkori evolúciós robbanásban (amely egyebek mellett a legtöbb ma élő állatcsoport őseinek megjelenését eredményezte) azáltal, hogy rugalmasságot biztosított az idegi hálózatokban a környezettel való kapcsolat megkönnyítése vonatkozásában.

Ez a felfedezés új fontos kutatási utakat nyit meg, amelyek tisztázzák az összetett viselkedések eredetét, és azt, hogy ugyanazok az idegi hálózatok szabályozzák-e a jutalmat, a függőséget, az agressziót, a táplálkozást és az alvást.

A Leicesteri Egyetem és a Fribourgi Egyetem (Svájc) kutatóinak eredményei a Nature Communications-ben jelentek meg."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a fiatalok újító javaslatai a függőségek, szenvedélybetegségek leküzdésére!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szenvedélybetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához