Ezeket látta már?

Alvászavarok és depresszió: erre a 7 tünetre figyeljen!

alvás álmatlanság depresszió inszomnia

Az alvászavar, álmatlanság hátterében sokféle tényező állhat, elmondjuk, melyek ezek.

A depresszió a leggyakoribb lelki betegség, minden 6. ember élete során legalább egyszer megtapasztalja a kellemetlen tüneteit. Állandó harmónia és folytonos boldogság csak a romantikus filmekben létezik. Az életben sokféle tapasztalás és élmény ér bennünket, aminek a feldolgozása nem mindig könnyű feladat, a lelki életünk hullámzása segít ebben minket. Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor kedvtelenek vagyunk, frusztráltnak vagy energiaszegénynek érezzük magunkat, de ez még nem jelenti azt, hogy depresszióban szenvednénk.

Mitől alakulhat ki a depresszió?

A depresszió kialakulásának többféle oka is lehet, például a mindennapi életben ránk nehezedő gondok, családi problémák, a testünkben végbemenő hormonális változások, például a változókor idején vagy a szülés után, de depressziót okozhat a tartós stressz is.

Ha azt érezzük, hogy a levertség, a rosszkedv, a kimerültség tartóssá válik, és folyton a „mélyrepülés” jár a fejünkben, jobb, ha segítséget kérünk olyan családtagoktól vagy barátoktól, akikben megbízunk.

Mik lehetnek a depresszió tünetei?

A depresszió fokozatosan alakul ki, és nem mindig könnyű felismerni. Vannak tipikus, mindenki által ismert tünetek, mint a búskomorság, a motiválatlanság és a levertség, ám a depresszió nem mindig így jelentkezik. Nemcsak lelki, hanem testi tünetei is lehetnek. Összeszedtük ezeket a tüneteket.

Lelki tünetek

 1. bezárkózás, társas érintkezés elhanyagolása
 2. levertség, búskomorság
 3. belső nyugtalanság
 4.  szorongás és bűntudat
 5. önbizalomhiány
 6. koncentrációzavarok
 7.  energiahiány

Testi tünetek

 1. alvászavarok, álmatlanság
 2. testsúlyváltozás, amely lehet fogyás és hízás is
 3. fáradékonyság
 4. nemi vágy csökkenése
 5. egyéb testi panaszok, pl. fejfájás, hátfájás, szédülés, szívdobogásérzés

Ismerjük fel időben a tüneteket, és próbáljunk meg tenni azért, hogy ne hatalmasodjanak el rajtunk. Enyhébb panaszok esetén sokat segíthet az orbáncfű, amely javítja a hangulatot, és ezáltal segít megküzdeni a kellemetlen tünetekkel. Ha azonban nem tudunk kitörni a búskomorságból, egyre levertebbek leszünk, állandósul a nyak- és a fejfájás, és semmi sem segít rajtunk, akkor érdemes orvoshoz fordulnunk.

Hogyan segíthet annak, aki depressziós?

Fontos, hogy a család időben észlelje a tüneteket, és ne próbálja meg azokat komolytalan színben feltüntetni! Fontos, hogy a beteg mielőbb szakszerű segítséget kapjon. A korán megkezdett kezelés nagyban növeli a gyógyulás esélyeit. Lényeges a türelem, a megértés.

Depressziós embernek soha ne mondja, hogy szedje össze magát vagy utazzon el pihenni, mert ezzel fokozza bűntudatát! Támogassa inkább abban, hogy reális célokat tűzzön ki maga elé, és jó döntéseket hozzon, hiszen önértékelési zavara és bűntudata van. Lehetőleg mindig maradjon objektív, türelmes és sose legyen erőszakos.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inszomnia: kutatók szerint így függ össze az alváshiány a stroke-kal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kialvatlanság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához