Ezeket látta már?

Antidepresszánsok: ezért nem hatnak ugyanúgy mindenkinél

antidepresszáns, bélflóra

Az antidepresszánsok és más, pszichés betegségekre felírt gyógyszerek megváltoztatják a bélflóra összetételét, és a belekben található baktériumok mennyiségét is – derült ki egy kutatásból.

Egyre több vizsgálat foglalkozik a bélflórával, illetve mindazzal, ami hatással lehet rá. Bizonyos ételek, de gyógyszerek is befolyásolhatják a beleinkben található mikrobák számát, illetve a bélflóra változatosságát is. Ez azért is érdekes, mert egyre több biokémiai folyamatról derül ki, hogy a bélflóra működése hatással van rá.

Az antipszichotikumok hatása

Ír szakemberek azt igyekeztek kideríteni, hogy milyen hatással lehetnek a gyakran alkalmazott antipszichotikumok a bélflórára. Patkányoknak adagoltak különböző gyógyszereket, többek között antidepresszánsokat vagy bipoláris zavar kezelésére felírt szereket (minden állatcsoport csak 1-1 gyógyszertípust kapott), majd 4 hét elteltével megvizsgálták az állatok bélflóráját. Úgy találták, hogy a gyógyszerek hatással voltak a bélflóra összetételére, illetve a mikrobák számára is, bizonyos baktériumtörzsek például elszaporodtak.

A kutatók szerint ennek a felfedezésnek komoly hatása lehet az embereknél alkalmazott gyógyszerezésre is, hiszen az orvosoknak azt is figyelembe kell majd venni, hogyan hatnak a gyógyszerek a bélflórára, és ez milyen összefüggésben áll a pszichés problémákkal. Bizonyos antidepresszánsok például jól működnek a betegek egy részénél, másokra viszont nincsenek hatással, és könnyen lehet, hogy ez a bélflóra összetételétől is függ. A mikrobák akár a gyógyszerekre adott válaszreakciót is befolyásolhatják. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a bélflórában bekövetkező változások okozzák a kellemetlen mellékhatásokat.

A szakemberek mindenképpen további vizsgálatokat terveznek, hogy megállapítsák, az emberek szervezete is úgy reagál-e ezekre a gyógyszerekre, mint az állatoké.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Stressz okozta hátfájás: ennyit ér rá a hialuronsavas injekciókúra

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

depresszió

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához