Ezeket látta már?

Az autizmus korai jelei

2012.01.29. Módosítva: 2015.11.04.

Már féléves korban megfigyelhetők az autizmus jelei a csecsemők agyi aktivitásában. A később autista tüneteket mutató gyerekek agyi aktivitásának vizsgálata már az első életévükben jelzi agyműködésük másságát - állapították meg brit kutatók.

A Londoni Egyetem szakemberei 104 csecsemőt vizsgáltak meg 6-12 hónapos korukban, majd háromévesen ismét, és megállapították, hogy akiknél kialakult autizmus, azok agyi aktivitása szokatlan mintázatot mutatott egy másik személlyel való szemkontaktusra adott válaszként.

Az autizmus korai jelei

Az eredmény azt jelzi, hogy akár 6 hónapos csecsemőknél meg lehet becsülni a jövőbeli autizmus kockázatát - emelte ki Mark Johnson kutatásvezető.

Az autizmus a népesség körülbelül egy százalékát érintő spektrum jellegű rendellenesség, amely a szellemi visszamaradottságtól és a kommunikációra való képtelenségtől viszonylag enyhébb tünetekig, kommunikációs zavarig terjed.

A jellegzetes autisztikus viselkedés általában kétéves kor alatt nem figyelhető meg, a határozott diagnózisra pedig ennél is későbbi időpontban van lehetőség jelenleg.

Johnson szerint eredményük az első lépés lehet az autizmus korai diagnózisa irányában, még akkor is, ha a csecsemők agyi aktivitásának vizsgálatakor tapasztalható jelek nem tekinthetők 100 százalékosan pontos előrejelzésnek.

Forrás: MTI