Ezeket látta már?

Alzheimer-kóros személyt ápol? Jó, ha megfogad pár hasznos tanácsot

shutterstock 1368802988

Az Alzheimer-kórban szenvedők gondozása egyszerre lehet felemelő és kihívást jelentő. Érdemes többet megtudni erről az állapotról.

A legfontosabb teendők

Beszéljen egy orvossal: vezessen naplót a beteg memóriájában, viselkedésében vagy hangulatában bekövetkezett változásokról.

Vegyen részt tanfolyamokon: a nonprofit szervezetek és más csoportok gondozói tanfolyamoknak adnak otthont.

Olvasson új kutatásokat: a memória, a kezelés és az önellátás terén elért tudományos áttörések is segíthetik.

Tervezze meg az orvosi látogatásokat

Egy gondozó nagy felelősséget vállal az orvosi időpontokkal kapcsolatban. Tervezzen előre:

Papírmunka: adjon másolatot az asszisztenseknek/segédápolóknak azokról a dokumentumokról, amelyek lehetővé teszik az orvosi döntések meghozatalát.

Kerülje a stresszt: nagyon fontos meglátogatni az adott személyt, emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a váróterembe gyorsabban teljen az idő, így érdemes valamilyen foglalatosságot vinni.

Legyen felkészült a kérdések megválaszolására és feltételére: az idő haladtával írja össze a kérdéseit, írja le a páciens tüneteit és a viselkedésével kapcsolatos változásokat. Készítsen jegyzetet, és érdeklődjön a továbbiakról.

Függetlenség megtartása

A korai vagy közép-stádiumú demencia ellenére fontos, hogy a beteg érezze a szabadságát. Figyeljen az állóképességére és az ápoló engedje meg, hogy saját magától oldjon meg bizonyos feladatokat, mint például:

 • Öltözködés: segítse annyiban csak, hogy sorba rakja a ruha darabokat amiket fel kell vennie. 
 • Hobbik és elfoglaltságok: ragaszkodjon ahhoz a tevékenységekhez amiket a beteg régebben szeretett csinálni. Bizonyos esetben végezzen el pár módosítást, a személy képességeihez mérten, hogyha ezt szükségesnek látja. 
 • Készítsen étel-variációkat: Engedje meg neki, hogy megterítse az asztalt, hogy ő választhassa ki mit szeretne enni és emellett, hogy hol szeretne helyet foglalni. 

Tervezzen elfoglaltságokat

Az Alzheimer-kórban élők beleeshetnek abba a hibába, hogy feladják azokat a tevékenységeket amiket régen szerettek csinálni. A gondozók viszont tudnak abban segíteni, hogy ez ne így történjen. Készítsen jegyzetet a következőkről:

 • Hangulatváltozások: Milyen tevékenységek teszik a beteget boldoggá, nyűgössé, és mik azon amik szorongást váltanak ki belőle?
 • Napszakok: A legjobb idő bizonyos tevékenységekre a reggel. Ilyenkor mindkettőjük friss és üde, és emiatt jobban is tudják élvezni. 
 • Betegség állapota: A későbbi stádiumokban próbáljon olyan feladatokat adni a betegnek, amiket újból és újból meg tud ismételni. 

Étkezés

Az Alzheimer-kórban szenvedők sokszor nehéznek találnak olyan alapvető feladatokat, mint például az étkezés. Ez kiszáradáshoz és a súly változáshoz vezethet. Próbálja ki ezeket:

Legyen türelemmel: A beteg lehetséges, hogy szomorú és zaklatott és emiatt utasítja vissza az ételt. Lehetőség szerint akkor kínálja meg egy kis harapnivalóval amikor jobb hangulatban van, így kevesebb az esély, hogy visszautasítja.

Rendelés: Nézzen utána annak, hogy a környezetében van-e olyan futárszolgálat aki ingyenesen vagy kedvezményesen szállít ki demenciában szenvedőknek.

Zajok: Kapcsolja ki a tévét vagy más eszközöket amik eltudják vonni a figyelmet az ételről, így a beteg sokkal jobban tud összpontosítani.

Egyen vele: Élvezzék egymás társaságát közben. Ezzel is sokban tudja segíteni.

Higiénia

Idősebb felnőttek nagyobb eséllyel kaphatnak el betegségeket. A napi rutinjához adjon hozzá olyan tevékenységeket, amikkel ezt csökkenteni tudja, mint például rendszeres kézmosás. Emellett az Alzheimer-kórban lévőket is néha emlékeztetni kell a higiénia fontosságára:

 • Tegyen ki különböző jelzéseket a ház több pontjára amik emlékeztetni tudják a megfelelő kézmosásról. 
 • Mutassa meg, hogy milyen a megfelelő kézmosás. 
 • Legyen mindig alkoholos kézfertőtlenítő kéznél. 

Vigyázzon magára!

Olyan családtagok, akik demeciával küzdő emberre vigyáznak, sokkal valószínűbb, hogy depresszióval és szorongással küzdenek, mint más gondozók. Pár tipp, hogy hogyan tudná magát jobban érezni:

Kérjen segítséget: beszéljen a családtagjaival, barátaival vagy más felnőtt gondozókkal. Akár csak egy pár óra beszélgetés képes csökkenteni a stressz szintjét.

Csatlakozzon egy támogató csoporthoz: akár interneten keresztül, akár személyesen, ossza meg a tapasztalatait. Azzal, hogy olyan társaságba kerül, akik megértik min megy keresztül a gondozó fél is, sokban tudnak segíteni.

Beszéljen egy tanácsadóval: ők tudnak segíteni abban, hogy hogyan tudná jobban megérteni és kezelni az érzéseit.

Készítsen napi tervezetet!

Egy napi terv mindkét félnek hatalmas segítséget nyújt, ezzel az időt is jobban beosztva. A tervezés során gondoljon a következőkre:

 • Mit szeret, mit nem szeret csinálni a beteg, emellett pedig mi az ami érdekelni és mik az erősségei.
 • Hogyan tudja beosztani a napot.
 • Fel- és lefekvési idő.
 • Milyen napszakokban végezzen különböző tevékenységeket.

Bizonyosodjon meg róla, hogy sok időt hagy az elfoglaltságokra és a szünetekre is egyaránt. Használja ezt a napi tervezőt segítségként, de arra is legyen felkészülve, hogy változtatásokat kell beiktatni, például olyan esetekben mikor a beteg már túl fáradt.

demencia, időskori elbutulás, spenót, étrend, antioxidáns, zeaxantin, béta-kriptoxantin

Biztonságos környezet

Az Alzheimer-kór megnöveli az esélyét a baleseteknek. Nézzen körbe a lakáson belül, hogy mivel tudná azt biztonságosabbá tenni, legfőképpen azokat a részeket ahol veszélyes tárgyak is vannak. Emellett ezekre is érdemes még kiemelten odafigyelni:

Kerülje az eséseket: Csináljon rendet. Szereljen fel kapaszkodókat a ház bizonyos pontjaira, és más egyéb olyan dolgokat amik segíteni tudják a beteg mozgását.

Zár: Használjon zárható helységek, ahol a gyógyszereket, alkoholt, tisztítószereket, vagy éles tárgyakat tárol.

Tűzesetek: Tegye el a gyufát és az öngyújtókat, vagy más eszközöket amikkel tűzet lehet előidézni egy biztos helyre, de ennek ellenére mindig legyen otthon egy poroltó, amit vész esetén tud használni.

Technológiai segítség

A technológia sokban tudja segíteni az Alzheimer-kórban szenvedők életet. Itt egy pár példa ehhez:

Automata pirula-adagolók: Jelzik mikor kell bevennie a betegnek a gyógyszerét, emellett pedig ott is nyílnak ki, ahol éppen az van.

Okos otthon készülékek: Használjon hangvezérlésű technológiát, amivel írányítani tudja a zenét, a lámpákat és még a hőmérsékletet is.

Keresőeszközök: Tegyen ilyen jellegű címkéket olyan tárgyakra, amiket a beteg sokszor rossz helyre rak le, mint például a szemüveg, kulcsok vagy akár pénztárca. Egy okos telefon applikációjával könnyedén nyomon követheti.

Készítsen hosszabb távú tervet!

A személynek aki Alzheimer-kórral küzd talán még sok-sok éve van, amit szabadságban és segítség nélkül tud tölteni, de ennek ellenére mindenképpen nagyon fontos, hogy a gondozó viszont előre tervezzen:

 • Vezetéssel kapcsolatos döntések.
 • Felnőtt nappali ellátás vagy felnőtt vigyázó.
 • Kórházi ellátás
 • Jogi kérdések: Meghatalmazás, előlegnyilatkozat a késői stádiumú demencia végett, és végrendelet. 

Olvasta már?

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egyre romlik az idősek helyzete itthon: ez az, ami minden nyugdíjasnak nehéz

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alzheimer-kór

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához