Ezeket látta már?

Egy pszichiáter történetei - Utazás férfi és nő között

2013.02.06. Módosítva: 2015.11.04.

Nem a nagy utazót ismertem meg először, hanem a barátnőjét. Beával való találkozásomat valamilyen furcsa esemény előzte meg. Már egy éve volt viszonya Thomas-szal, a magyar származású valamikori golf-bajnokkal, amikor a férfi bevallotta neki, hogy ő tulajdonképpen nem is férfi, hanem nő.

Bea még ilyesmit soha nem tapasztalt, tehát az ilyenkor szokásos megnyilvánulási módját vette elő: sírógörcsöt kapott. Thomas megijedt, eltűnt, majd titokzatos arccal porcukorra emlékeztető valamit hozott be egy tányéron, és kérte Beát, hogy az orrával szívja fel. Azóta rendszeresen együtt szippantották a titokzatos port.

Egy pszichiáter történetei - Utazás férfi és nő között

Egy évvel ezt követően Bea különböző orvosi panaszok miatt sorra keresett fel orvosokat, akik semmilyen hasznos tanáccsal nem tudtak neki szolgálni. Különösen akkor váltak bizalmatlanná, olykor riadttá, amikor Bea erről a különös porról tett említést. Az egyik orvoskolléga – a por hallatán – hangosan felkiáltott: ez a Gerevich esete! Így került Bea hozzám.

A porról hamar kiderült, hogy amfetamin, bár ez az első perctől nem volt kérdéses, és nem ez volt Bea fő problémája. Hogy mi, az egy másik tanulságos történet lesz. Most Thomas az érdekes a számunkra, akivel mintegy fél évvel Beával való megismerkedésemet követően hozott össze a sors, pontosabban maga Bea, aki – megszabadulván az amfetamintól – úgy érezte, nincs már szüksége lelki társra, és nagykorúsította magát (később ezt megbánta).

Thomas már régóta szeretett volna velem megismerkedni. A Beával eltöltött minden egyes alkalom után részletesen kikérdezte barátnőjét a vizitekről. Később kiderült, hogy Ausztráliában évekig járt pszichoanalitikus kezelésbe, tehát volt viszonyítási alapja. Régóta keresett olyan orvost, aki a kábítószerek világától sem volt idegen, és pszichoterápiás gyakorlattal is rendelkezett. Bea ezt hamar átlátta, és az a rögeszméje támadt, hogy valójában Thomas a páciens, nem ő. Ez csak félig volt igaz.

Bea barátja Federico Garcia Lorca drámáinak légkörében nőtt föl: csupa nő között. Nem csoda, hogy a női nemhez nemcsak erős vonzódást érzett, hanem sok tulajdonságukat átvette. Első, balul sikerült házasságának első évében még csak érezte, első pszichoterápiás kezelésekor már tudta, hogy valami baj van a "nemi identitásával". Egyre leplezetlenebb erős vágyat érzett, hogy nőnek öltözzön, nőies mozdulatokat tegyen, és nőként arasson sikereket.

Forrás: EgészségKalauz