Ezeket látta már?

Halfogyasztással a depresszió ellen?

depressed_man

Sok évvel a szedésük után is képesek megakadályozni a skizofrénia és más pszichotikus betegségek tüneteinek kifejlődését az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők.

A skizofrénia (hasadásos elmezavar) leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek.

A kór a népesség 1 százalékát érinti, ám amennyiben az első fokú rokonság körében van skizofréniás, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot.

A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofréniás betegek esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban.

Pszichés tüneteket is megelőz az omega-3

Paul Amminger, a Melbourne-i Egyetem docense által vezetett kutatócsoport 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történő adagolásával akár egy évvel is késleltethető a magas rizikójú csoportba tartozó személyeknél a klinikai tünetek kialakulása.

A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en étrend-kiegészítőt, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott.

Omega-3 zsírsav tartalma miatt a halfogyasztás pozitívan hat mentális egészségünkre. Omega-3 zsírsav tartalma miatt a halfogyasztás pozitívan hat mentális egészségünkre. Forrás: EgészségKalauz

A Nature Communications legújabb számában publikált közleményben a készítmény adagolásának távlati hatásáról számolnak be a kutatók, akik csaknem 7 éven át követték nyomon a vizsgálat résztvevőinek a sorsát.

Adataik szerint az omega-3 zsírsavakat szedő 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) fejlődtek ki a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvevő közül 16-nál (40 százalék).A placebót szedőknél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség szimptómái és magasabb volt egyéb elmekórtani rendellenességek előfordulási gyakorisága is.

Az alacsony omega-3 zsírsav bevitel ezen kívül komoly rizikófaktort jelent a depresszióra és a bipoláris betegségekre is, de szerencsére ezt a folyamatot kiadós és rendszeres halfogyasztással meg tudjuk előzni.

Egy kutatásban két csoportot figyeltek meg 5 éven át annak érdekében, hogy összefüggéseket találjanak a halfogyasztás és a pszichés betegségek kialakulása között. A mediterrán, tehát sok halat tartalmazó étrendet követő spanyol és a nyugati étrenden élő csoport között meg is jelentek a várt különbségek.

Azt vették észre a kutatók ugyanis, hogy a spanyol csoport esetében 50 százalékkal kisebb volt az újonnan kialakuló major depresszió esélye, mint azoknál, akik a nyugati étrendet követték.

Kíváncsi rá, milyen kapcsolatban van a cukorbetegség és az omega-3 zsírsavak? Kattintson!

Szívünk is hálás lesz a telítetlen zsírsavakért

A megfelelő minőségű és megfelelő mennyiségű halfogyasztásnak ugyanis – az általánosan ismert egészségügyi előnyein kívül – komoly szerepe lehet a depressziós betegségek, és így még az öngyilkosság megelőzésében is.

Az omega 3 és az omega 6 zsírsavak a szív működésére és állapotára is jó hatással vannak: csökkentik a szívinfarktus veszélyét, a vér koleszterinszintjét, de segítenek a vérrögképződés, a szívritmuszavar és a gyulladások megelőzésében is.

Az omega 6 zsírsav ezen kívül a vér koleszterinszintjét is megfelelő szinten tartja, míg az omega 3 zsírsav csökkenti a vérnyomás és az úgynevezett neutrális zsírok szintjét, de segít a vérrögképződés, a szívritmuszavarok és a különböző gyulladások megelőzésében is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához