Szponzorált tartalom

Így válhat depresszióssá, ha túl sokat stresszel!

#lelki egészség #depresszió #Lelki gondjaink #Stressz
2021.02.04.

Stresszre szükségünk van, hiszen segít a problémákra koncentrálni, figyelmeztet, ha veszélyben vagyunk, illetve motiváló ereje is van. Ám ha a stressz állandóvá válik, az kezdetben feszültté, majd idővel depresszióssá is tehet minket.

A túl sok stressz megbetegíthet

Pozitív és negatív stressz is létezik: az előbbit nap mint nap átéljük, például amikor izgulunk, hogy milyen ajándékot vegyünk a párunknak a szülinapjára, vagy ha azt szeretnénk, hogy egy családi ebéd jól sikerüljön. A munkahelyünkön is érhet minket pozitív stressz, amikor egy projekten dolgozunk és izgalommal tölt el az, amit csinálunk. Ám ha a pozitív stressz tartósan fennáll, egy idő után átfordulhat negatívba. A stressz, csak kis „adagban” tesz velünk jót: ha túl sok van belőle, az hosszabb távon káros és veszélyes lehet.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

Ez történik, ha csökken a boldogsághormonok mennyisége

– Egy új, izgalmas projekten dolgoztam a munkahelyemen. Kezdetben minden jól ment, egymás után támadtak a jobbnál jobb ötleteim, ám ahogy közeledett a végső határidő, az izgalmam fokozatosan idegességre váltott. Kapkodtam, feszült voltam, elégedetlenkedtem, és egyre nehezebben ment a munka – mesélte a 35 éves tervezőnő, Mónika.

A krónikus stressz idővel akár depresszióhoz is vezethet. A hosszan tartó stressz során a szervezetünk ugyanis egyre több, stresszhormonként is ismert kortizolt termel, miközben a „boldogsághormonok” mennyisége csökken. A hangulatunk ingadozóvá, majd egyre búskomorabbá válhat.

Az elmúlt egy évben a koronavírus miatt nagyobb volt a bizonytalanság, a jövő sokak számára kiszámíthatatlan lett, ami tovább fokozta a stressz mennyiségét és a depresszióra való hajlamot.

Miből vesszük észre a depressziót?

Ha azt érezzük, hogy a túl nagy nyomás hatására nincs kedvünk találkozni ismerősökkel, folyton elégedetlenek vagyunk, szinte képtelenség felvidítani minket és állandóan cserbenhagy a memóriánk, érdemes arra gondolnunk, hogy a sok stressz miatt depressziósak lettünk.

Különösen ki vagyunk téve a stresszdepressziónak, ha például hosszú idő után szakítunk a szerelmünkkel, ha elválunk a házastársunktól, ha elveszítjük a munkánkat, vagy ha már régóta rosszul érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha túl sok a stressz az életünkben, hajlamosabbak lehetünk arra is, hogy több alkoholt igyunk, szénhidrátdús, egészségtelen ételeket együnk, és hogy ki se mozduljunk a szobánkból – holott mindezzel csak tovább növeljük a depresszió kialakulásának kockázatát.

Forrás: Phytotec Hungária