Ezeket látta már?

Jó kedv - rossz memória

Jó kedv - rossz memória... A legtöbb embernek nehezére esik felidézni a közvetlenül előtte hallott információt. A Missouri Egyetem egyik kutatója felfedezte, hogy a feledékenységnek köze lehet a jókedvhez. Elizabeth Martin pszichológus hallgató úgy találta, hogy a vidámság csökkenti a munkamemória kapacitását.

"A munkamemória többek közt azt jelenti, hogy beszélgetés közben fel tudunk idézni korábban elhangzott dolgokat. A jelenség magyarázza, hogy miért nem emlékszünk arra a telefonszámra, amit abban a buliban kértünk el, ahol annyira jót mulattunk. Ez az első kutatás, mely kimutatja, hogy a pozitív hangulat hátrányosan befolyásolja a munkamemória tárolókapacitását. Ez azt mutatja, hogy bár az agyi rendszerek összeköttetésben állnak egymással, ez érinthet egy folyamatot, míg másokat nem."

Jó kedv - rossz memória

A kutatók felmérték a résztvevők hangulatát a kísérlet előtt és után is. Néhány résztvevő egy stand-up comedy előadást tekintett meg, mások pedig tájékoztatót a parkettázásról. A videózás után a komédiát nézők csoportja sokkal vidámabb lett, míg az instrukciós felvétel nem változtatta meg a résztvevők hangulatát. A videók megtekintése után mindkét csoport memóriatesztet végzett el. Ennek során fülhallgatón keresztül másodpercenként négy számot hallottak. Miután a felvétel leállt, arra kérték őket, hogy idézzék fel az utolsóként hallott hat számjegyet. Akik a vígjátékot nézték előtte és jókedvük kerekedett, azok sokkal gyengébben teljesítettek.

"Bár a munkamemória kapacitása csökken, ez nem jelenti azt, hogy a jókedv rosszat tesz. Ilyenkor ugyanis javul a kreatív problémamegoldás és más képességek is." - mondta Martin. Hozzátette azt is, hogy további kutatások során elemezni kell majd a jókedv munkamemóriára gyakorolt hatását valódi élethelyzetekben is, például egy iskolai órán.

Forrás: Medipress