Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Lehet, hogy téli depressziója van? Így győzze le!

Így emelkedjen felül a téli depresszión!

A tél végére már mindenkinek elege van a borús, hideg időből, a rövid nappalokból és hosszú éjszakákból. Ebben az időszakban nehezebb felkelni reggel, nincs kedvünk menni sehová, és a sötétség miatt tartósan rosszkedvűvé válhatunk.

Ha azt vesszük észre, hogy télen levertek vagyunk, folyton csak aludnánk, szinte sosincs kedvünk kikelni az ágyból, túlzottan visszahúzódunk és koncentrációs zavarokkal is küzdünk, nagy eséllyel szezonális depresszió alakult ki nálunk. A téli depressziót a fény hiánya okozza, általában ősz közepén kezdődik és tavasszal szűnik meg.

A téli depresszió tünetei:

 1. Sokkal többet alszunk, mint máskor, szinte túlalusszuk magunkat
 2. A hangulatunk általában levert és nyomott
 3. Alig van energiánk, nagyon hamar kifáradunk
 4. Már azokkal a dolgokkal sem foglalkozunk, amelyek korábban örömet okoztak
 5. Nehezen figyelünk másokra, csökken a koncentrációs képességünk
 6. Csökken a libidónk
 7. Nehezen tűrjük a stresszt

A téli depressziót le lehet győzni: olykor elég, ha csak néhány dolgon változtatunk a napirendünkben, illetve kipróbálhatjuk a fényterápiát is.

Hasznos tippek a téli depresszió legyőzésére

 1. Minden nap mozogjunk legalább 30 percet, sétáljunk minél többet, mert a mozgás boldogsághormonokat termel. A sétálás sokat javíthat a kedélyállapotunkon.
 2. Próbáljunk meg mindig azonos időpontban lefeküdni aludni. Ha kialakítunk egy szigorú alvási rutint, kevesebb az esély rá, hogy alvási problémáink legyenek.
 3. Próbáljuk ki a fényterápiát! Tévhit, hogy a téli depresszió a hideg miatt alakul ki: a szezonális hangulatzavart leginkább a fény hiánya okozza. Ezért amint kisüt a nap, ha tehetjük, menjünk ki a szabadba. Minden napsütésben kint töltött idő orvosilag is bizonyítottan segít leküzdeni a téli depressziót.
 4. Figyeljünk oda arra, hogy mit eszünk! A karácsonyi eszem-iszom során majdnem mindenki felszed magára néhány plusz kilót, ami tovább ronthatja a hangulatunkat. Ha kicsit odafigyelünk a táplálkozásunkra, és kevesebb szénhidrátot, illetve több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, idővel megszabadulhatunk a felesleges kilóktól.
 5. Hívjuk segítségül a természet patikáját: többféle hasznos gyógynövény is létezik, amely javítja a hangulatot, ezáltal segít megküzdeni a depresszió kellemetlen tüneteivel. Érdemes ellenőrzött minőségű készítményt választanunk, amit gyógyszertárból lehet beszerezni. 
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához