Ezeket látta már?

Sokszínű feladatkör - és munkahelyi elégedettség

2010.09.28. Módosítva: 2015.11.04.

Egy új eszköz segíthet a munkahelyi kiégés felfedezésében – írja a Human Performance folyóirat legújabb száma.

Azokat az embereket, akik szeretik a sokszínű feladatkört, kevésbé fenyegeti a munkahelyi kiégés. Kutatók egy új eszközt fejlesztettek, mely megmutatja a munkavállalók sokszínű feladatkörrel szembeni preferenciáját. Az eszköz azoknál a sokszínű feladatokat ellátó munkahelyeknél lehet hasznos, ahol gyakori a dolgozók cserélődése.

Sokszínű feladatkör - és munkahelyi elégedettség

A munkacsoportot vezető Elizabeth Poposki (Indianai Tudományegyetem) szerint a szakmák számának növekedése következtében a munkahelyi hatékonyság fontos összetevője lett a sokféle feladat ellátásának képessége (pl. légiirányító, taxisofőr, telefonos operátor, recepciós és sok más munkakör esetén).

Megállapították, hogy azokat az egyéneket, akik szeretik a sokszínű feladatkört, az ilyen tevékenység elégedettséggel tölti el annak ellátása közben. Vagyis amennyiben a munkáltató rendelkezésére áll egy ilyen, a preferenciát mérő eszköz, annak segítségével könnyebb megtalálni azokat az egyéneket, akik az adott munkakört ellátni képesek.

Több feladat szimultán ellátása gyors döntési készséget feltételez, hogy melyik legyen a figyelés fókuszában. Az idegtudósok szerint az emberi agy képtelen egyszerre két dolgot ellátni. A vizsgálat során Poposki és munkatársai azt tanulmányozták, az egyének miként tudnak váltani a több feladat között – minként a számítógép is vált a programalkalmazások között.

Poposki kutatásának következő célja az lesz, miként lehet a preferenciaeszközt alkalmazni arra, hogy megelőzhető legyen a munkatársak cserélődése, valamint, hogy a munkáltatók információt kaphassanak a dolgozók munkahelyi elégedettségéről.

Forrás: Medipress