Ezeket látta már?

Stressz: a nők bírják nehezebben, vagy a férfiak?

stressz, stressz kezelése, tünetei, nők

Stresszt, szorongást máshogy tűrik a nők és a férfiak. Kiderült, melyik nem viseli nehezebben.

Egy kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy a hím patkányoknál egy fehérje szabályozza, és lecsökkenti az agyba jutó stresszjeleket – ez a fehérje viszont a nőstényekben nem található meg. Arra is rájöttek, hogy egy másik fehérje, ami a stressz-jelzéseket felerősíti, a nőstényekben sokkal hatékonyabb.

Stressz kezelése nőknél és férfiaknál

Debra Bangasser, a Philadelphiai Gyermekkórház munkatársa és kollégái szerint ha ezt a különbséget az emberi szervezetben is kimutatják, akkor olyan gyógyszeres kezelés alakítható ki, ami a nemek közti molekuláris stresszfolyamatok különbségeire koncentrál.

A beazonosított fehérje-különbségek oka az, hogy a hím és a nőstény patkányok agyában különbözőképpen választódik ki az úgynevezett kortikotropin-felszabadító hormon (CRF). A CRF az a hormon, amivel a szervezet a stressz hatására válaszol.

Stresszhormon: érdekes kutatási eredmények

Amikor a patkányokba CRF-t fecskendeztek, a nőstényeknél ugyanakkora adag nagyobb izgalmat váltott ki, mint a hímeknél. A kutatók szerint ennek oka egy fehérje, ami mindkét nemnél jelen van, de a nőstény a CRF-t jobban megköti. Ez okozhatja, hogy a nőstények érzékenyebbek a stresszel szemben.

A hím patkányok azért is kezelik jobban a stresszt, mert szervezetükben egy másik fehérje is jelen van, ami a nőstényekből viszont hiányzik. Ez a fehérje a hímeknél visszaszorítja azoknak a sejtmembrán receptoroknak a számát, amik a CRF-t megkötik, így nem csökkentik a CRF jótékony hatását a stresszel szemben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához