Ezeket látta már?

Csípőprotézis-műtét: így zajlik a beavatkozás

mutet_0

Mi történik pontosan a csípőprotézis-műtéten: hova, mit és hogyan illesztenek be? Most videón is megnézhetjük!

Ha csípőprotézis-műtétre készülünk és félünk az eljárástól, érdemes elolvasni ezt a cikket és megnézni acsípőprotézis-műtét sematikus, ámigen szemléletes bemutatását.Anarrátorszöveget lefordítottuk a pontos követhetőség érdekében.

A csípőízület két fő eleme a combcsontfej, és a csípőcsont árka, ízületi vápája, amelybe a combcsontfej illeszkedik.

Teljes csípőprotézis műtétet akkor hajtanak végre, ha a csípőcsont ízületi mozgása már jelentősen korlátozott, és a beteget mindennapi tevékenységében nagymértékben akadályozza.

A műtét során mind a combcsontfejet, mind az ízületi vápát mesterséges anyagokkal helyettesítik. Ennek két része: az ízületi vápába kerülő csésze alakú befogadó rész, a másik pedig a combcsontfejet pótló komponens.

A műtét során mesterséges anyagokkal helyetesítik a combcsontfejet. A műtét során mesterséges anyagokkal helyetesítik a combcsontfejet. Forrás: youtube

A műtéti előkészítés:

- Intravénás (infúziós) folyadékbiztosítás, antibiotikus előkezelés, és műtét előtti nyugtatók adása

- A hólyagba katétert helyeznek

- általános műtéti érzéstelenítés tubuson keresztül

- vérpótlás biztosítása szükség esetén

A műtét technikája:

A csípő felett bemetszés történik, majd az izmokat, szalagokat szétnyitják, és feltárul a csípőízület. A sebész eltávolítja az ízület "széthúzása" után az ízülteti vápa (árok) felszínét megtisztítja a károsodott szövetektől, sérült részektől. Ezután történik a vápába az új, mesterséges anyagból készült ízületi vápa behelyezése, és cementtel vagy más anyaggal történő rögzítése.

Ezt követően a combcsont fejét eltávolítják, a megmaradó combcsonti rész is megtisztításra kerül. Behelyezik a combcsontba a komplett feji részt, ld. a képen részleteiben.

A sebész a két részt egészen pontosan közelíti egymáshoz, az illeszkedés kialakítása céljából. Megvizsgálja, hogy az ízület működése helyes-e és mindezt képalkotó módszerrel is ellenőrzi (rtg).

Csípőprotézis után: a gyógyszeres kezelés javíthat! Kattintson!

Ezután visszazárják az izmokat, szalagokat, draint helyeznek be, a sebgyógyulás idején a folyadékfelesleg elvezetése céljából.

A műtétet követően egy időleges eszköz gátolja meg a csípőízület nemkívánt elmozdulását. Ha szükséges, mert nagy volt a vérveszteség, transzfúziót is adnak. Továbbra is fennmarad az iv. (infúziós) folyadékpótlás, és antibiotikum adás.

Természetesen fontos a műtét utáni fájdalomcsillapítás is. A katétert, amennyiben a vizelés megoldható, eltávolítják a hólyagból. A műtét utáni vérrögképződés meggátlására véralvadásgátlás is kötelező.

Emellett a láb keringésének helyreállítására kompressziós harisnya is szükséges lehet, valamint a műtét utáni rehabilitáció, a mozgás megindítása gyógytornász segítségével.

A műtétet követően akkor lehet a kórházat elhagyni, ha a járás kerettel v. mankóval már egy bizonyos szinten megoldott.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához