Ezeket látta már?

Mellműtét, plasztika utáni gyógytorna-ajánlat

A gyógytorna palettáján, mint minden nagy műtétnél, a plasztikai műtéteket követő kezelés is nagyon fontos! Ritkán emlegetett terület, de mint minden nagyobb műtéti beavatkozás után, itt is fontos szerepe van a mozgásterápiának a funkcionális helyreállításban.

A plasztikai műtétek két csoportja a rekonstrukciós (helyreállító) műtétek, és az esztétikai sebészet.

Mellműtét, plasztika utáni gyógytorna-ajánlat

A helyreállítás daganatok eltávolítása után (pl: emlődaganat) vagy baleseteket követően (pl:bőrpótlás, végtag izmainak helyreállító műtéte) az esztétikai műtét pedig hasfalplasztika, vagy mellimplantátum behelyezése esetén történik.

Nagyon fontos szempont mindkét esetben a műtéti kockázatok mérlegelése, a kiesett aktív időtartam felmérése, a megelőző felkészülés és kezelések megtétele. Miért is van szükség a gyógytornára?

A műtét során történő beavatkozás anyagcsere-, és keringés változást, trombózisképződést, bőrproblémát, mozgásterjedelem csökkenést és kifejezett terhelhetőség csökkenést eredményezhet, ha elmarad az utókezelés, utógondozás! Ennek természetesen gyógyszeres és ápolási területei is vannak, de a mozgás helyreállítás csak a funkció tényleges gyakorlásával érhető el.

Mellműtétek esetén fokozott figyelmet kíván a nyak, váll-, vállöv területe.

Emlődaganat eltávolítása a mell resectiojával

-megváltozik a test szimmetriája

-a műtéti hegek fájdalma miatt a váll és kar mozgása beszűkül, erejét veszti

-a test mellett tartott kar a keringés lelassulását, a vér – és nyirokkeringés zavarát eredményezve trombózis képződést és limfödémát okozhat

-a légzőmozgások beszűkülése miatt kevesebb oxigénhez jut a Páciens, így fáradékonyság, rossz közérzet kialakulhat

Az esztétikai műtétek során:

- a test változását a mellnagyobbodás miatti előre húzó erő okozhatja

-a fentiekben felsorolt keringészavar és mozgásbeszűkülés ebben az esetben is ugyanúgy gondot okozhat

-váll és nyak fájdalom a hirtelen megváltozott testi adottságokból , illetve a műtét során érintett izmok megmozgatásából adódóan jöhet létre

-a légzés mélységének csökkenése ebben az esetben is fennáll

A következő szempontokat kell leginkább betartani mindkét típusú műtétet követően:

-már az első műtétet követő napon légzőgyakorlatok, légzőtorna beiktatása szükséges

-a felkart ne tartsa odaszorítva a törzséhez, próbálja meg egy kicsit eltávolítani, a nyirokpangás elkerülése miatt (egy vékony párnát betehet a könyök és törzs közé)

-a nyak és váll lehetőség szerinti átmozgatása fej döntésével, forgatásával, vállak enyhe hátrahúzásával naponta többször történjen meg

-mivel a draincsövek az első néhány napban még benn vannak, így azok a lehetséges mozgást beszabják, de amennyit csak lehet fel kell ülni, kiegyenesíteni a törzset, mélyeket lélegezni, vállakat ülve is hátrahúzni.

-a mély és hatásos légzés a tüdőgyulladás bekövetkezésének kockázatát is jelentősen csökkenti

-nyújtózkodás és karemelgetés csak a csövek eltávolítását követően és a hegek gyógyulásának megkezdődése után engedett! A varratok védelmében és a gyulladás elkerülésére mindig fájdalomhatár alatt tartva a mozgásterjedelmet, apránként fokozva a karnyújtást!

-a két kezet összekulcsolva, együtt mozgatva induljon el a tényleges átmozgatás

-a gyógytorna nem elhanyagolható, legalább 3 hónapig folyamatosan alkalmazni kell a megtanult gyakorlatokat a célirányos kezelés érdekében , akkor is, ha már elkezdődött a mindennapok visszaépítése,a sporttevékenység folytatása

Az emlődaganat után, a heggyógyulást követően újabb műtétre kerülhet sor, amikor beültetnek implantátumot helyreállításként. Ezután újra el kell kezdeni a már megtanult gyakorlatokat, de elölről kell felépíteni a fokozatosság elve alapján, mint az első műtétnél!

A gyakorlatok összeállítása személyre szabott! Ne végezzen általános gyakorlatsort, bízza magát szakemberre aki kornak, esetnek, aktuális izomerőnek és állapotnak megfelelően állítja össze a gyakorlatsort!

Legyen türelmes! Ne terhelje magát túl, legalább 6 hónapig kerülje a nagyobb tárgyak emelését, cipelést, gyermek karra emelését, karját ne lógassa, inkább tegye zsebre, reggelente felkelés után óvatosan mozgassa át nyakát, vállát, karjait!

A teljes gyógyuláshoz természetesen a gyógytornán kívül a táplálkozás és a lelki felerősödés is nagyon fontos! Új élet kezdődik, akár esztétikai, akár rekonstrukciós volt a műtét! Ne felejtsük el újra jónak és szépnek látni az életet, a körülöttünk lévő dolgokat. Jókat enni, családdal, társassággal aktív időt tölteni és feledve a műtéti fájdalmakat előre nézve örömteli napokat eltölteni!

Pap Andrea – Gyógytorna

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához