Ezeket látta már?

Az okostelefon ronthatja a látást

A kisméretű betűk és a szemhez közel tartott mobiltelefonok szemfáradtságot és fejfájást okozhatnak -állítja egy új tanulmány.

Az Optometry and Vision Science című tudományos folyóirat júliusi számában megjelent tanulmány szerint a legtöbb ember sokkal közelebb tartja a szeméhez a telefonját sms írás, vagy internetezés közben, mintha könyvet, vagy újságot olvasna. A túlságosan megerőltetett szemek, főleg a szemüvegesek, vagy kontaktlencsét viselők körében gyakran szemfáradtságot okoznak.

Az okostelefon ronthatja a látást

Korábbi tanulmányok már bebizonyították, hogy számítógépet használó emberek csaknem 90%-a tapasztalt már valamiféle szemproblémát.

"Mivel az emberek közelebb tartják a készüléket a szemükhöz, ez azt jelenti, hogy a szemeknek sokkal erősebben kell dolgozniuk, hogy fókuszálni tudjanak az olvasott szövegre, a jobban igénybe vett szemek pedig sokuknál fejfáját és szemfáradtságot okoz" - mondta Dr. Mark Rosenfeld, a New York-i Szemészeti Főiskola professzora.

Dr. Rosenfeld 130 önkéntest kért fel egy kísérletéhez, melyben azt vizsgálta, hogy az emberek milyen közel tartják szemükhöz a mobiltelefonjaikat olvasás, vagy szövegírás közben. A kutatók a mérések során figyelembe vették a készülékek képernyőjén olvasható szöveg betűméretét is. Az eredményekből kiderült, hogy a résztvevők átlagosan 36,5 cm-re tartották az okostelefonokat a szemüktől, miközben néhányan viszont csak kevesebb, mint 18 cm-re tartották szemük elé a készüléket. Ezzel szemben újság, vagy könyv olvasása közben átlagosan 40 cm a távolság a szem és az olvasott szöveg között.

Dr. Scott MacRae, a Rochesteri Egyetem orvosi karának szemsebésze szerint az a legjobb és legegyszerűbb módszer a szemfáradás és a fejfájás ellen, ha a mobiltelefon betűméretét nagyobbra állítjuk.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához