Ezeket látta már?

Fáj a szemem: muszáj orvoshoz menni?

szemfájás

Mivel a szemünk nagyon érzékeny, sérülékeny szerv, érdemes minél korábban orvoshoz menni, ha fáj a szemünk. Bizonyos esetekben pedig a szem fájdalma akár vészhelyzetet is jelezhet!

A szemfájást sok betegség, probléma okozhatja, ezek egy része csak a rossz szokásokból ered, és az életmód apró változtatásaival meg is szabadulhatunk a fájdalomtól, mások viszont komoly betegséget jelezhetnek. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a fájdalom időnként nem is magát a szemet, hanem a szem körüli területet érinti, vagyis a kellemetlen érzés csak kisugárzik a szembe. A szem körüli fájdalmat okozhatja többek között például arcüreg-gyulladás vagy erős fejfájás is.

A fájdalom érintheti vagy csak az egyik, vagy pedig mindkét szemet, és az intenzitása is nagyon különböző lehet. Azért is szükséges minél előbb orvoshoz fordulni a szemfájással, mert a fájdalom erőssége nincs összefüggésben azzal, hogy mennyire súlyos az azt kiváltó betegség! A látásunkat is veszélyeztető problémák, például a hályogok, a makuladegeneráció, a diabéteszes retinopátia vagy éppen a retinaleválás gyakran nem jár együtt erős fájdalommal.

Fáj a szemem? Azonnal orvoshoz!

Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha a szem fájdalmát jól beazonosítható sérülés, baleset okozza, illetve ha idegen test vagy valamilyen vegyi anyag kerül a szembe! Az is indokolttá teheti a vizsgálatot, ha nem tapasztaltuk egyértelműen, hogy valami belekerült a szembe, ám olyan helyzetben voltunk, hogy ez megtörténhetett, és ezek után jelentkezik a fájdalom. Ilyen helyzet lehet pl. ha barkácsolás, fűrészelés után kezd fájni a szemünk (főleg ha nem viseltünk védőszemüveget).

A fájdalom mellett egyéb tüneteink is lehetnek, például fokozott könnyezés, váladékozás, a szem kipirosodása, a szem körüli terület megdagadása, esetleg erős viszketés. Ezek bakteriális vagy vírusos fertőzésre, esetleg allergiára utalhatnak, és az orvosi vizsgálat többek között azért is fontos, hogy megfelelő terápiát kapjunk. Gyógyszerekkel, szemcseppekkel vagy kenőcsökkel ezek a problémák jól kezelhetőek!

Néhány tünet azonban jóval komolyabb problémára figyelmeztet, ezért ha a következőket tapasztaljuk, azonnal menjünk orvoshoz (főleg, ha a tünetek sérülés vagy annak lehetősége után jelentkeznek):

  • látászavarok, kettős látás, látásvesztés, a látásélesség csökkenése
  • nem azonos méretű pupillák
  • égő, csípő érzés, erős viszketés
  • a szem vérzése, vagy a szemfehérje bevérzése
  • ha a két szem nem egyformán mozog
  • ha az egyik szem helyzete megváltozik, kidülled (a szemfehérje akkor is látható az írisz felett, ha nem nyitjuk nagyon nagyra a szemünket)
  • fényérzékenység
Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához