Ezeket látta már?

Mesebeli álom... ahogy a vakok álmodnak...

Hogyan álmodnak a vak emberek? Annyi kérdés merült fel a vakok életének részleteivel kapcsolatban, hogy Tommy Edison - aki születése óta vak - elindította saját YouTube-os sorozatát a "The Tommy Edison Experience"-et, amelyben saját tapasztalatait osztja meg a nézőkkel, például olyant, hogy ő hogyan álmodik...

Vajon hogyan használja a bankautomatát egy vak ember? Vagy egyáltalán hogyan fizet papírpénzzel? Tommy Edison ilyen és ehhez hasonló kérdésekről mesél az érdeklődőknek, hogy jobban megértsék a vakok világát. Legutóbb is érdekes témáról beszélt, arról, hogyan álmodik egy vak ember. Edison elmagyarázta, hogy mivel ő születése óta nem lát, így az álmaiban sem "lát".

Mesebeli álom... ahogy a vakok álmodnak...

"Azt hiszem, mivel én sosem láttam az életben sem, álmomban sem tudom, hogy mit kellene látnom, és nem is látok"- magyarázza Edison a videóban. "Úgy értem, hogy én ilyenkor is úgy tapasztalom meg az életet, ahogyan ébren. A szagok, a tapintás, az ízlelés mind ugyanúgy megvannak. Úgy, mint ahogyan a látók látják az életet, ugyanúgy látják az álmaikat is."

Edison szerint a látók nem igazán emlékeznek a szagokra vagy az ízekre az álmukban, mert az életben sem figyelnek oda annyira az érzékszerveikre, mint a vakok. Vagyis szerinte a látók vizuálisan vezéreltek, így álmukban is azok.

Dr. Rachel Vreeman, az Indiana Egyetem Orvosi Karának professzora nemrég megjelent tanulmányában ( "Don't Cross Your Eyes ... They'll Get Stuck That Way!") a látók és a nem látók álmai közötti különbségekre kereste a választ. Dr. Vreeman korábbi kutatásokra hivatkozva elmagyarázta, hogy akik születésüktől fogva nem látnak, vagy nagyon korán vesztették el a látásukat, azoknak az álmai is különbözőek. Ők ugyanis nem látnak semmilyen képeket, mint ahogy ébren sem.

A szakértő szerint azok, akik azonban 5 éves koruk után vesztették el a látásukat, tapasztalhatnak képeket álmukban, ők ugyanis emlékezhetnek arra, amiket korábban észleltek. Dr. Vreeman emellett azt is hozzátette, hogy a vakok sokat álmodnak a közlekedéssel, mivel valószínűleg számukra ez okoz nagyobb gondot az életben.

Forrás: Medipress