Ezeket látta már?

Miért rángatózik a szem? Itt a válasz!

szemhéjrángás

A szemhéj rángatózása az alsó és a felső szemhéjat egyaránt érintheti. Az önkéntelen izom összehúzódások vagy alig érzékelhetőek, vagy pedig a szem teljes lecsukását okozzák. A jelenség általában néhány másodperc alatt el is múlik. Lehet az oka valamilyen betegség?

A szemhéjak izmainak görcsös, önkéntelen összehúzódása gyakori jelenség, egyszer-egyszer mindenki megtapasztalhatja, ám az „erőssége” egyénenként eltérő lehet. Enyhébb formájában (myokymia) gyakran csak bizsergést, rángatózást vagy gyenge „húzogatást” érzünk, míg súlyosabb esetben (blepharospasmus) az izmok görcse a szem teljes lezárásához, ismételt pislogáshoz vezet.

Mitől rángatózik a szem?

A jelenség érintheti csak az alsó vagy felső szemhéjat, de mindkettőt egyszerre is. A szemhéjrángás általában előjel nélkül jelentkezik, rövid ideig (néhány másodpercig vagy egy-két percig) tart, és ugyanolyan gyorsan el is múlik. Jóval ritkább, hogy a szemhéjrángás hosszú ideig, akár hetekig is eltartson. A szemhéj rángatózása, görcse nem jár együtt fájdalommal, de zavaró lehet, különösen, ha a probléma krónikussá válik.

A legtöbb esetben nem lehet megállapítani az apró izom-összehúzódások okát, és mivel teljesen véletlenszerűen jelentkeznek, a kivizsgálásuk is nehézkes lehet, így nem is nagyon kell ezekkel foglalkozni. Jó néhány olyan tényező van, amelyek növelhetik annak esélyét, hogy rángatózni kezd a szemünk, ezek között találjuk például az alváshiányt, a stresszt, a szem irritációját, a szem kiszáradását, a környezeti hatásokat (szél, por, erős fény), de azt is, ha valaki túl sok alkoholt vagy koffeint fogyaszt. Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a szemrángatózás.

Időnként a szemet érintő betegségek vagy sérülések kísérő tünete is lehet a szemhéj görcsös összehúzódása, például a szemhéjgyulladás (blepharitis), kötőhártya-gyulladás is okozhatja.

Nagyon ritka, de a szemhéj rángatózása sokkal súlyosabb problémára is utalhat, például az agyat vagy az idegeket érintő betegségre. Természetesen, ezek minden esetben más tüneteket is okoznak, nem kell megijedni, ha csak a szemhéj rángatózását érzékeljük. Az idegrendszert érintő betegségek közül szemhéjrángást okozhat például a Bell-féle arcidegbénulás, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór vagy a Tourette-szindróma is.

Szemhéjrángás: mikor forduljunk orvoshoz?

Szerencsére, a szemhéj izmainak görcsös összehúzódása csak nagyon ritkán jelent orvosi vészhelyzetet, orvosi vizsgálatra is csak akkor lehet szükség, ha más tüneteket is tapasztalunk magunkon. Ezek közé tartozik, ha a szemünk gyulladt, váladékozik, kipirosodik vagy megduzzad, illetve ha a szemünkön kívül az arc más részei is rángatóznak, görcsölnek. Akkor is indokolt lehet a kivizsgálás, ha a szemhéjaink minden rándulás alkalmával teljesen összezáródnak, vagy ha a rángatózás több hétig is elhúzódik.

Forrás: egeszsegkalauz.hu