Ezeket látta már?

Ezekre a vitaminokra van szükség a szemünk egészségéhez

szem, vitaminok, egészséges látás

Ezekről a vitaminokról érdemes gondoskodnia, ha fontos a szeme egészsége!

Az A-, C- és E-vitamin elengedhetetlen a szem egészségének megőrzéséhez. A B-vitaminok és egyéb tápanyagok szintén jót tehetnek a szemnek.

Bizonyos vitaminok hiánya növelheti bizonyos szembetegségek, például szürke hályog, zöld hályog és az időskori makuladegeneráció kockázatát. A kutatások azt sugallják, hogy egyes vitamin- és ásványi anyag-kiegészítők segíthetnek megvédeni ezeket az állapotokat, vagy lassíthatják azok kialakulását.

A-vitamin és béta-karotin

Az A-vitamin elengedhetetlen a jó látáshoz. A rodopszin fehérje összetevője, amely lehetővé teszi a szem számára, hogy gyenge fényviszonyok mellett is lásson. Az American Academy of Ophthalmology szerint, az A-vitamin hiánya éjszakai vaksághoz vezethet.

Az A-vitamin támogatja a szaruhártya működését is, amely a szem külső védőrétege. Az A-vitamin hiányában szenvedő személy azt tapasztalhatja, hogy a szeme túl kevés nedvességet termel.

A béta-karotin az elsődleges A-vitamin forrás az emberi táplálkozásban. A béta-karotin egyfajta növényi pigment, az úgynevezett karotinoid, amely számos színes gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Amikor egy személy karotinoidokat fogyaszt, szervezete a pigmenteket A-vitaminná alakítja.

A-vitamint tartalmazó ételek

  • édesburgonya
  • sárgarépa
  • pirospaprika
  • tök

Az antioxidánsok segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek károsítják a szöveteket az egész testben. Néha a szabad gyökök károsíthatják a szem fehérjéit. Ez a károsodás – szürke hályog – kialakulásához vezethet a szemlencsén.

E-vitamint tartalmazó ételek

Egy 2015-ös metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin magas bevitele akár diétával, akár étrend-kiegészítéssel csökkentheti a szürke hályog kialakulásának kockázatát.

  • mandula
  • napraforgómag
  • földimogyoró
  • sáfrányolaj
  • szójabab, kukorica és búzacsíra olaj
  • spárga

C-vitamin

A C-vitamin fontos szerepet játszik magában a szemben, védve az UV-fény káros hatásaitól. Míg a szem C-vitamin koncentrációja az életkorral csökken, a diéta és a táplálékkiegészítés ellensúlyozhatja ezt.

A C-vitamin az oxidatív károsodások elleni védekezésben is segít. Az oxidatív károsodás kulcsfontosságú tényező az életkorral összefüggő két leggyakoribb, szürke hályogban. A corticalis és a nukleáris szürke hályogban. A corticalis szürkehályog a lencse szélein alakul ki, míg a nukleáris szürkehályog a középpontjuk mélyén.

Egy vizsgálat különböző tényezőket vizsgált, amelyek segíthetnek megelőzni a nukleáris szürke hályog kialakulását. A vizsgálatban több mint 1000 pár női iker vett részt. A vizsgálati időszak végén a több C-vitamint fogyasztó résztvevők 33%-kal csökkentették a szürke hályog progressziójának kockázatát.

C-vitaminban gazdag ételek

  • narancs
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • szeder
  • grapefruitlé

B-vitaminok

Egy 2018-as országos tanulmány Dél-Koreában összefüggést talált a B3-vitamin (niacin) csökkent bevitele és a zöld hályog között. Zöld hályogban szenvedő betegeknél a szemen belüli folyadék felhalmozódása nyomást gyakorol a látóidegre. Idővel ez károsíthatja az ideget, ami látásvesztéshez vezethet.

Egy 2020-as tanulmány azt is megállapította, hogy a B1-vitamin és a mekobalamin pótlása csökkentheti a száraz szem betegség tüneteit.

Ételek a B-vitaminokhoz

  • B1-vitamin (tiamin) - bab, lencse, sertéshús, hal, zöldborsó, joghurt
  • B2-vitamin (riboflavin) - marhahús, zab, joghurt, tej, kagyló, gomba, mandula
  • B3-vitamin (niacin) - marhamáj, csirke, lazac és tonhal, barna és fehér rizs, földimogyoró
  • B6-vitamin (piridoxin) - csicseriborsó, sötét leveles zöldek, baromfi, marhamáj, lazac és tonhal
  • B9-vitamin (folsav) - sötét levelű zöldek, földimogyoró, bab, tenger gyümölcsei, napraforgómag, tojás
  • B12-vitamin (kobalamin) - hal, máj, vörös hús, baromfi, tojás

Egyéb tápanyagok a szem egészségéért

A lutein és a zeaxantin karotinoidok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő a zöld leveles zöldségekben. A szem lencséjében és retinájában is jelen vannak.

Antioxidánsként a lutein és a zeaxantin segíthet csökkenteni a retina oxidatív károsodását. A 2017-ben végzett kutatás azt sugallja, hogy körülbelül napi 6 milligramm (mg) lutein és zeaxantin fogyasztása csökkentheti az AMD kialakulásának kockázatát. Napi 0,5-1 mg bevitele szintén csökkentheti a glaukóma kockázatát.

A lutein és a zeaxantin forrásai a következők:

  • tojássárgája
  • kukorica
  • spárga
  • brokkoli
  • saláta
  • borsó
  • kelkáposzta
  • spenót

Cink

A cink egy ásványi anyag, amely segít megőrizni a retina, a sejtmembránok és a szem fehérjeszerkezetének egészségét. Lehetővé teszi, hogy az A-vitamin a májból a retinába utazzon, melanint termelve. A melanin egy pigment, amely védi a szemet az UV fénytől.

A cink-kiegészítés segíthet az AMD-ben szenvedőknek, vagy akiknél fennáll az állapot kialakulásának kockázata. Az American Optometric Association szerint napi 40-80 mg cink bevitele bizonyos antioxidánsokkal együtt 25%-kal lassíthatja a fejlett AMD progresszióját és 19%-kal csökkentheti a látásélesség csökkenését is.

A cink forrásai a következők:

  • tenger gyümölcsei, például osztriga, rák és homár
  • pulyka
  • bab
  • csicseriborsó
  • diófélék
  • tökmagok
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • tej
  • dúsított gabonafélék

Omega-3 zsírsavak

A szem retinája nagy koncentrációban tartalmaz omega-3 zsírsavakat. Ezek a zsírsavak segítenek megvédeni a retinát a károsodástól és a degenerációtól.

Sok orvos az omega-3 zsírsavakat ajánlja a száraz szem szindróma kezelésére. Száraz szem szindrómában szenvedő személy nem termel elegendő könnycseppet.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • olajos halak, például szardínia, tonhal és hering
  • lenmag
  • dió
  • chia mag

Vitaminok és az étrend

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elősegítheti a szem egészségét és megvédheti a látást. A tápanyagban gazdag, változatos étrend gyakran elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot biztosít arra, hogy egészséges maradjon a szem.

Néhány embernek azonban további pótlásra lehet szüksége bizonyos táplálkozási célok eléréséhez, ha étrendjük ezt nem tudja biztosítani.

Egyes esetekben a táplálékkiegészítők szedése mellékhatásokhoz vezethet, ezért fontos, hogy az emberek beszéljenek orvossal, mielőtt jelentős étrendi változtatásokat hajtanak végre. Például a nagy dózisú cink befolyásolhatja a szervezet rézfelvételét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

látás

Forrás: MNT
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához