Ezeket látta már?

Nem mindegy, hogyan cseppent a szemébe: így csinálja helyesen!

allergia, száraz szem, szembetegség, szemcsepp, gyógyszerek, allergia kezelése

A szemcsepp használatától sokan tartanak, pedig annak alkalmazása hozzájárul a szembetegség gyorsabb gyógyulásához, műtét utáni regenerálódáshoz.

Fertőzések, allergia, kisebb szemsérülések vagy szembetegségek esetén a szemcseppek rövidebb vagy hosszabb ideig tartó használatával sokat segíthetünk szemünk komfortérzetén. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosának segítségét kértük a helyes cseppentési rutin elsajátításához.

Szemcsepp: ez a megfelelő technika

„A szemcsepp olyan gyakori szemészeti problémák kezelésében segíthet, mint például a szemgyulladás, a kóros szemszárazság és a zöldhályog betegség” – kezdi a felsorolást Dr. Lendvai Zsanett. „Ugyanakkor a lézeres látásjavítás, a látásjavító szemlencse műtét, a szürkehályog műtét és egyéb szemészeti műtétek után is nélkülözhetetlen. A vény nélkül kapható műkönnyeket pedig akár a nyaralás során a medence- vagy tengervíz által okozott szemirritáció enyhítésére is bevethetjük.”

Nem számít, miért van rá szükségünk, fontos, hogy helyesen használjuk a szemcseppeket. A megfelelő technika elősegíti, hogy a hatóanyag jól felszívódjon, ugyanakkor véletlenül se vigyünk kórokozókat a szembe. A szemcseppek használata során az alábbi lépéseket érdemes követni:

Így használjuk helyesen a szemcseppeket!

  1. Mindig alaposan mossunk kezet, mielőtt a szemünkhöz nyúlnánk.
  2. Távolítsuk el a szemcseppes üvegcse kupakját, és a rögzítő gyűrűt is vegyük le, nehogy a szemünkbe essen a cseppentés során. Arra ügyeljünk, hogy soha ne érintsük meg a cseppentő csúcsát. Ha hozzáérünk, a cseppentő baktériumokat szedhet fel az ujjunkról, ami bekerülhet az üvegbe és beszennyezheti a folyadékot, ami a következő cseppentésnél rámosódhat a szemfelszínre.
  3. Enyhén döntsük hátra a fejünket, majd húzzuk lefelé az alsó szemhéjunkat, így a hatóanyag a kötőhártyazsákba kerül. Tartsuk a cseppentő tartály hegyét közvetlenül efölé, de annak végét ne érintsük a szemünkhöz vagy a szemhéjunkhoz, mert az érintkezés ismét lehetőséget ad a kórokozóknak, hogy a cseppentőfejre kerüljenek. Miközben felfelé tekintünk, nyomjuk össze az üveget, és egy csepp szemcseppet juttassunk a szemrésbe.
  4. Néhány másodpercig tartsuk lehunyva a szemünket, hogy a szemcsepp hatóanyagai fel tudjanak szívódni. Ne aggódjunk, ha esetleg több csepp került a szemünkbe, a felesleget kipislogjuk. A szemhéjakra ürülő folyadékot egy tiszta papírzsebkendővel vagy sminklemosó vattával itassuk fel.

Szemcseppentés gyerekeknél

Gyermek esetében szükség lehet egy kis extra türelemre a cseppentéshez, hiszen számukra a folyamat még ijesztőbbnek tűnhet, és gyakran egyáltalán nem kooperálnak a folyamatban.

  • Készüljünk fel! Tekintsük át a használati útmutatót és végezzünk néhány próbacseppentést, hogy ráérezzünk, mekkora nyomást érdemes helyezni a tartályra a gyors cseppentéshez. 
  • Legyünk őszinték a gyerekekkel! A legtöbb csepp enyhén csíp, ezt nem érdemes eltitkolni, fontos megőrizni a gyermek bizalmát.
  • Játsszuk el! Mutassuk be a folyamatot a gyermek egyik játékán.
  • Egész kicsi gyermek esetén kérjünk segítséget! A segítő meg tudja tartani a gyermeket, míg mi cseppentünk.
  • Cselekedjünk gyorsan! Az alkudozás során csak fokozódik a szorongás a gyermekben. Egy vonakodó gyermek soha nem fog "készen állni". 
  • Ha minden más elbukik és a gyermek nem nyitja ki a szemét, végső megoldásként fektessük a hátára, cseppentsünk a belső szemzugába, majd két ujjal húzzuk szét a szemhéjakat, hogy a hatóanyag befolyhasson a szemfelszínre.

Ha több különböző hatóanyagú cseppet kell használnunk párhuzamosan vagy a gyógyszeres csepp mellé műkönnyet is javasol a szakorvos, akkor ügyeljük arra, hogy a szemcseppek használata között legalább 10 perc teljen el. Ezzel elkerülhető, hogy a különböző folyadékok kimossák a másik csepp hatóanyagát.

A szemcseppkúra során arra is figyeljünk, hogy a készítményeket nem szabad a címkén feltüntetett lejárati időn túl tárolni. Fertőzés esetén előfordulhat, hogy valaki, akivel közvetlen kapcsolatban vagyunk szintén elkapja a betegséget. Ilyen esetben ne osszuk meg a saját szemcseppünket másokkal, így elkerülhetjük egy tartós oda-vissza fertőzési spirál kialakulását. Ugyanezen okból mindig saját műkönnyet használjunk!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyakran rángatózik a szeme? Ez lehet az oka!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szembetegség

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához