Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

A fenyegető árnyék nem mozdul...! (helyzetkép ma az AIDS-ről, 1. rész)

Elbukni látszik az AIDS elleni küzdelem? Becsukódik az "arany ablak"? Bár az elmúlt évtizedben voltak reménykeltő jelek, az AIDS ellen vívott világméretű küzdelem - elsősorban a rá szánt összegek apadása miatt - elbukni látszik. Az orvosok már a biztató kilátásokra nyíló "arany ablakról" beszéltek, miután a HIV-fertőzöttek kezeléséhez használt gyógyszerek ára a töredékére zuhant (van olyan, amelyből egy éves adagé 12 ezer dollárról 100 dollárra mérséklődött), és mind többen akadtak, akik ezt hajlandók is voltak megfizetni. Most mégiscsak úgy tűnik, hogy az ablak nemhogy kinyílik, hanem inkább bezárul, és ennek már megvannak az első riasztó következményei.

A HIV-től erősen fertőzött Uganda az első olyan ország, ahol a feltételek szűkössége miatt a segítségért folyamodókat kénytelen elutasítani, de már a szomszédos Kenya is jelezte, hogy hamarosan kiürülnek a 200 ezer AIDS-beteg kezelését lehetővé tevő források. Mozambikban leállítják az új kórházak megnyitását célzó amerikai segélyprogramot, és gyógyszerhiányról érkeznek hírek Nigériából és Szváziföldről is. Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi jótékonysági szervezet közlése szerint Tanzániában és Botswanában is csökkentik a kezelésre szánt összegeket.

A fenyegető árnyék nem mozdul...! (helyzetkép ma az AIDS-ről, 1. rész)

Az összeomlást az adományozókat is sújtó világméretű gazdasági recesszió, illetve az az egyre erősödő vélemény indította el, hogy más, olcsóbban kezelhető betegségek ellen küzdve több élet menthető meg, mint az AIDS elleni harccal. Ezért az erre fordított összegek növekedése megállt, miközben a HIV-fertőzöttek száma folyamatosan gyarapodik.

A The New York Times riportja szerint hozzájárult a visszaeséshez az is, hogy a tudomány nem volt képes csodát művelni: továbbra sincs biztos gyógymód, nincs HIV-fertőzés elleni vakcina, és hiányzik a széles körben elfogadott és használt női kondom. A rendelkezésre álló eszközök alkalmazására tett javaslatok egy része - minden harmadik világbeli férfi körülmetélése, a nemi aktusra készülők megelőzés céljából történő gyógyszerezése, a becslések szerint 33 millió HIV-pozitív kezelése - a szakértők véleménye szerint valóságtól elrugaszkodott elképzelés, és kevés eredményt ígér.

A régimódi megelőzés is hatástalan, mert - különösen Afrikában - túl kevesen élnek az először Ugandában népszerűsített módszerrel, amelynek hármas jelszava - önmegtartóztatás, hűség, óvszerhasználat.

Az eredmény: a UNAIDS, az ENSZ-nek a HIV és az AIDS elleni küzdelemre létrehozott szerve szerint 100 kezelésben részesülő betegre 250 új HIV-fertőzött jut, ami erősen rontja a kilátásokat. Világszerte jelenleg kétmillió ember hal meg évente AIDS-ben, ennek ellenére a betegek száma folyamatosan duzzad, mert csaknem hárommillió felnőtt és gyerek kapja meg évente a fertőzést.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb útmutatása szerint a mintegy 33 millió fertőzöttből jelenleg 14 milliónak volna szüksége azonnali kezelésre, de az adományozók óriási erőfeszítései ellenére is csupán négymillióan részesülnek benne. Ahhoz, hogy az ajánlások minimuma teljesíthető legyen, az adományoknak háromszorosukra kellene nőniük ahelyett, hogy szinten maradnak.

(A cikk folytatását holnap, azaz hétfőn közöljük, a szerk.)

Forrás: MTI