Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Gonorrhea: egyetlen csók, és már meg is fertőződött

#gonorrhea #nemi betegségek #szájszag #csók
2021.06.01.
Gonorrhea: egyetlen csók, és már meg is fertőződött

Csókolózással is átadható a partnernek a gonorrhea, vagyis még akkor is megfertőződhetünk ezzel a nemi betegséggel, ha egyébként más szexuális tevékenységben nem vettünk részt – derítette ki egy kutatás.

A Sexually Transmitted Infections című szakmai lapban megjelent tanulmány szerzői szerint ez alapvetően megváltoztathatja mindazt, amit eddig a biztonságos szexről gondoltuk, és a szexuális egészségügyi gyakorlatot is új kihívások elé állíthatja. Eddig ugyanis a felvilágosító kampányok egyik központi üzenete a gumi óvszer használatának fontossága volt, de kiderült, hogy a csókolózásnak is vannak kockázatai.

Mi a gonorrhea és hogyan lehet kezelni?

A gonorrhea súlyos, bakteriális eredetű fertőzés, mely nemcsak a nemi szerveket, de a torkot, a szájüreget is megtámadhatja. Korábban úgy vélték, hogy ez fertőzése csak orális szexen keresztül történhet meg, de ez az elmélet megdőlt.

A torok gonorrhea-fertőzése gyakran tünetek nélküli és akár magától is meggyógyulhat, azonban könnyen antibiotikum-rezisztenssé válhat, ami hosszadalmas és nehezen gyógyuló fertőzéssel, a súlyosabb torokbetegségek megnövekedett rizikójával jár együtt. A szakemberek szerint éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálat, főként azok esetében, akiknek három hónapnál rövidebb idő alatt egynél több szexuális partnerük is volt.

A gonorrhea terjedése

Eric Chow, a kutatás vezető szerzője kollégáival 3677 homo- és biszexuális férfit kérdeztek ki a szexuális szokásaikról egy ingyenes ellátást kínáló melbourne-i klinikán. A kérdések között szerepelt, hogy az azt megelőző három hónapban hány szexuális partnerük volt, illetve, hogy milyen szexuális tevékenységekben vettek részt (csak csókolózás, csak nemi aktus, vagy a kettő kombinációja). A férfiakat ezután szexuálisan is terjedő betegségekre tesztelték. 6 százalékuknál volt kimutatható a torok gonorrhea-fertőzése, 6 százalékuk anorektális gonorrheával küzdött, 3 százalékuknál pedig a húgyutakban telepedett meg a fertőzés.

A torokban megtelepedő gonorrhea azoknál kimutatható, akik csókolóztak a partnerükkel (függetlenül attól, hogy volt-e mellette egyéb szexuális aktus vagy sem), és a betegség kockázata azoknál volt a legmagasabb, akik négy vagy ennél több partnerrel csókolóztak. Szintén növelte a rizikót az életkor: a fiatalabbaknál nagyobb volt a gonorrhea kockázata.

Bár a kutatásban csak férfiakat vizsgáltak, a fertőzés a heteroszexuálisokat ugyanolyan mértékben veszélyeztetni, és a szakemberek szerint különösen nagy a rizikó a torok gonorrhea-fertőzésére a szexmunkások körében. Mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, melyben pontosabban fel lehet térképezni a gonorrhea terjedését.

Chow és társai most arra keresik a választ, hogy olyan egyszerű szokások, mint például a napi szájöblítő használata csökkentheti-e a fertőzéseket.

„Tudjuk, hogy az emberek nem fognak leszokni a csókolózásról. De ha a szájöblítés megállítja a fertőzést, akkor ezt az olcsó és könnyű módszert bárki alkalmazhatja majd” - mondta Chow.

Forrás: egeszsegkalauz.hu